Dit is het culturele landschap van Benno Tempel
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Benno Tempel
Werk van Gordon Matta-Clark, een muziekstuk van Giovanni Battista Pergolesi en de roman Invisible Man. Lees hier over het culturele landschap van Benno Tempel. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.
Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.
Wie is Benno Tempel?
Benno Tempel is kunsthistoricus en directeur van het Kröller-Müller. Eerder was hij directeur van het Kunstmuseum Den Haag, dat tot 2019 Gemeentemuseum Den Haag heette. Van 2013 tot en met 2017 was Tempel voorzitter van de jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
1. 'Stabat Mater' van Pergolesi
"Dit zorgt bij iedereen voor kippenvel, steeds weer, en daaruit blijkt maar weer dat kunst ook iets fysieks met je doet", vertelt Tempel. "Ik kom zelf helemaal niet uit een milieu van kunst en cultuur en klassieke muziek. Dus ik heb 'Stabat Mater' pas veel later leren kennen. Ik denk zo'n beetje in mijn middelbare schoolleeftijd. Ik luister nog regelmatig naar het stuk, ook de versie van Bach. Ik ben gereformeerd opgegroeid en dat Bach dan leentjebuur heeft gespeeld bij een grote katholieke componist, vind ik fascinerend."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
2. New Demons van dansgezelschap La La La Human Steps
Tempel zag dit stuk als tiener op het Holland Festival. "Ik ben daar zelf naartoe gegaan. Terwijl ik natuurlijk helemaal niet uit die wereld kom", vertelt hij. "Het maakte een enorme indruk op me. Ik stond echt te trippen, zo overweldigend was het. Ik had over die voorstelling gelezen en ik wilde daar naartoe. Dus heb ik de trein gepakt en ben ik gaan kijken. En zo is de liefde voor moderne dans ontstaan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
3. Werk van Gordon Matta-Clark
Dit werk heeft veel indruk op Tempel gemaakt. "Het speelt met kunst en waarde en dat is altijd een issue", vertelt hij. "Matta-Clark legt door een huis open te zagen de geborgenheid bloot. Hij raakt aan het bestaan en zet je aan het denken over de maatschappelijke waarde van kunst. Het ging hem echt niet zozeer om het aan de kaak stellen van woningnood, maar hij raakt wel aan een kern", vindt Tempel.
foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP
4. Roman Invisible Man van Ralph Ellison
Voor Tempel is de ontdekking van kunst via muziek en literatuur gegaan, vertelt hij. "Ik las heel veel. Dat vond ik leuk en heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. In dit boek zat een problematiek die bij ons, thuis en op school, helemaal niet besproken werd. De problematiek uit het boek is er nog steeds, in Amerika, maar ook bij ons."
Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.