Het culturele landschap van Arthur Japin
- Klassiek
- Het culturele landschap van Arthur Japin
Als acteur speelde Arthur Japin verhalen op televisie en in het theater. Toen een vriend met het ongelofelijk verhaal kwam over twee jonge Afrikaanse prinsjes die aan Holland cadeau waren gedaan, was het tijd om zelf het verhaal te vertellen.
Met zijn eerste roman 'De zwarte met het witte hart' brak hij nationaal en internationaal door. Sindsdien verschenen van zijn werk 43 vertalingen in meer dan 20 talen. ‘Een schitterend gebrek' won de Libris-Literatuurprijs, 'De overgave' de NS-Publieksprijs. Ook schreef Arthur Japin het Boekenweekgeschenk 'De grote wereld'.
Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.
Kunstwerk 1: Shakespeare
William Shakespeare (1564-1626) is één van de bekendste schrijvers in de Britse geschiedenis. Tijdens zijn leven schreef hij toneelstukken, sonnetten en langere gedichten. Shakespeare heeft eigenhandig honderden woorden en uitdrukkingen toegevoegd aan de Engelse taal.
"Er is geen schrijver ooit geweest die zo volledig de mens in al zijn facetten heeft beschreven. Ik kan helemaal verdwijnen in dat hele leven van Shakespeare. We kijken veel Shakespeare, zoals toneelstukken die gestreamd worden. Ik kan steeds opnieuw een zin ontdekken in zijn werk."
Kunstwerk 2: de allerlaatste beeldjes van Edgar Degas in het Musée d’Orsay
Edgar Degas (1834-1917) was een Franse impressionistisch schilder en beeldhouwer. Door een oogaandoening verloor hij steeds meer zicht. Om deze reden ging Degas beeldhouwen in plaats van schilderen. Rond 1910 was Degas vrijwel compleet blind geworden en stopte hij met het maken van kunst.
"Ik vind het niet mooi. Ik heb altijd een verhaal nodig voor alles. Daarom vind ik abstracte kunst ook lastig. Dit verhaal is mooi. Het gaat om een schilder die blind wordt en in mijn boek ga ik ervan uit dat hij op zoek is naar het gezicht van Estelle. Het ontroert me dat iemand blijft zoeken naar een vorm ook al kan je niets meer zien."
Kunstwerk 3: kinderverhalen van Clarice Lispector
Clarice Lispector (1920-1977) was een Braziliaanss schrijfster en journaliste. Ze schreef boeken die vaak als ontoegankelijk worden gezien vanwege de structuur van de verhalen. Het boek "Het raadsel van het denkende Konijn en andere verhalen" bevat de vier kinderverhalen die Lispector schreef gedurende haar leven.
"Het zijn hele rare verhalen. Ze vertelt over een hondje en over een maanmannetje dat landt. Zoals een ouder aan het bed van een kind vertelt."
foto: Omslag: Uitgeverij Querido
Kunstwerk 4: de filmscore voor Lady Caroline Lamb van Richard Rodney Bennet
Lady Caroline Lamb is een Britse dramafilm uit 1972 geregisseerd door Robert Bolt. De film is gebaseerd op het leven van schrijfster Caroline Lamb. Zij had een tumultueuze relatie met de dichter Lord Byron.
"Eigenlijk luister ik de laatste jaren geen muziek meer. Ik heb een depressie gehad en sindsdien kan ik het niet meer. Misschien moet ik het weer proberen. Het maakt te veel gevoelens los."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.