Dit is het culturele landschap van Wilfred Kemp
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Wilfred Kemp
Een sereen schilderij, een gedicht dat hem doet denken aan thuis en het belang van het kleine gebaar. Lees hier over het culturele landschap van Wilfred Kemp. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.
Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.
foto: Stijn Ghijsen
Wie is Wilfred Kemp
Wilfred Kemp is presentator en theoloog. Hij presenteerde tientallen programma's op radio en televisie en is hét gezicht vanuit Rome tijdens de katholieke feestdagen. Het Vaticaan kent hij als zijn broekzak en maakte daarover de populaire podcast De Pauscast. Iedere zondag is Wilfred op NPO Klassiek te horen als presentator van het programma Tussen Hemel & Aarde.
1. Ich bin der Welt abhanden gekommen
"Ik kies dit lied omdat ik me ermee verbonden voel. Het gaat over iemand die zich uit het gewoel van het leven terugtrekt. Iemand die afstand neemt", zegt Kemp. Hij leerde het lied kennen tijdens zangles en zijn juf was volgens hem 'dé personificatie van dat lied'. "Ze was getrouwd met een garagehouder en kon met niemand echt over muziek praten. Bovenin het huis had ze een stil kamertje. Daar was ze tot op hoge leeftijd met haar muziek bezig. "Dit lied doet mij denken aan haar." Daarnaast herkent Kemp zichzelf in het lied. "Ik ben zelf ook een beschouwer. Ik reageer vaak secundair op dingen, houd van stilte en het kleine gebaar."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
2. In het huis van de dichter van Jan Brokken
Het boek gaat over het leven van Yuri Egorov. Het speelt zich af in de jaren tachtig. In die tijd woonde Kemp ook in Amsterdam, waar hij zijn man Berend ontmoette. "Het waren mooie jaren in de grote stad en ik kende de homoscene goed." Er ging een wereld voor hem open. Maar er zit een andere kant aan het verhaal in het boek. Je ziet de keerzijde van het tijdperk van individualisme. "Egorov heeft gekozen voor de vrijheid, vluchtte uit Sovjet-Unie en had hier een droomcarrière met een leven vol luxe. Maar dat is ten koste gegaan van zijn hele familie. Ik zou zo'n keuze niet hebben kunnen maken. Ik geloof in het kleine gebaar", zegt Kemp.
3. Schilderij van Laurens Alma Tadema: de dood van de eerstgeborene van de farao
"Ik vind dit een prachtig schilderij. Als ik naar het Rijksmuseum ga, loop ik er altijd even langs. Het is een bijbels tafereel en toont de farao met zijn dode zoon na de laatste van de tien plagen van Egypte. Je ziet ingehouden emotie. Het is heel sereen."
Die ingehouden emotie vindt hij ook belangrijk in zijn werk. "Er was een tijd dat alles ging om de emo-tv. Als er een traan kwam was iedereen blij. Maar dat vind ik niet zo spannend." Kemp vindt het juist veel spannender als iemand nét niet gaat huilen. "De kracht van kunst zit vaak in wat je niet ziet. Dat geldt ook voor muziek. Daar is het de stilte die het hem doet."
4. Gedicht ‘De Taag is mooier dan de rivier die stroomt door mijn dorp’ van Fernando Pessoa (1914)
"Voor mij gaat dit gedicht over thuis zijn en thuis horen. Het grote tegenover het kleine", vertelt Kemps. Dat is een terugkerend thema in zijn culturele landschap. "Waarom zou je groots en meeslepend leven? De zin van het leven zit in het kleine", aldus Kemp.
Lees hier het gedicht
Benieuwd naar meer? Luister dan zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.
Gerelateerde podcast
Panorama Zondag