Dit is het culturele landschap van Tommy Wieringa
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Tommy Wieringa
Een teder schilderij van Jan Mankes, een kroniek over de wording van Zuid-Amerika en Brahms. Lees hier over het culturele landschap van Tommy Wieringa. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.
Wie is Tommy Wieringa?
Tommy Wieringa behoort tot de grootste schrijvers van ons land. Hij brak in 2005 door bij een groot lezerspubliek met Joe Speedboot, maar in 2002 maakte hij al naam met het bekroonde boek Alles over Tristan (Halewijnprijs). In 2013 ontving Wieringa de Libris Literatuur Prijs, vijf jaar later volgde nog eens een nominatie met De heilige Rita. In september vorig jaar verscheen zijn nieuwste roman Nirwana.
1. Clarinet Quintet in B minor, Op.115 van Brahms
"Ik heb niet speciaal iets met klassieke muziek, maar dit speel ik al wel een jaar of tien af als ik aan het werk ben", zegt Wieringa. "Dit werk vind ik prachtig, omdat er een hoofdrol is weggelegd voor de klarinet die je eigenlijk zelden echt hoort. En er spreekt ook een heerlijk Midden-Europese hartstochtelijkheid uit."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
2. De boekenserie 'Kroniek van het vuur' van Eduardo Galeano
"Dit is de geschiedschrijving van Zuid-Amerika en ik ben daar toch groot geworden. Als je op Aruba op de hooiberg ging staan van 110 meter hoog, kon je in de verte Venezuela zien", zegt Wieringa. Met Zuid-Amerika voelt de schrijver zich verwant, vertelt hij. "En ook met het vuur waarmee die literatuur is doordrenkt, de hartstocht, het spelen met de taal."
foto: ANP
Hooiberg Aruba
3. Het boek 'Rebellie' van Joseph Roth
Volgens Wieringa raakt Joseph Roth altijd meteen aan de kern van een menselijk wezen. "Zijn karakterbeschrijvingen, zijn beschrijvingen van situaties en mensen zijn onovertroffen. Maar altijd met een soort eenvoud geschreven dat je denkt: hoe doet hij het?", vertelt Wieringa. "Toen ik onlangs in Oekraïne was en daar oorlogsinvaliden ontmoette in een militair hospitaal moest ik meteen aan dit boek denken."
Meer informatie
4. Schilderij Bomenrij van Jan Mankes uit 1915
Wieringa vindt Bomenrij een prachtig schilderij. "Zo teer en teder", zegt hij. "Ik zou zeggen: blijf die tederheid bezitten, keep an open mind, een open blik. Het is iets dat je moet bewaken in je leven", vindt Wieringa. "En hoe ouder je wordt, hoe beter je wordt, vind ik. Dat rijmt natuurlijk helemaal niet met wat er gebeurt als je op leeftijd komt: alles wordt slapper, slechter, je takelt af." Maar Wieringa vindt dat iemand in zijn werk juist kan groeien. "Dan pas ga je iets zien van de levenskracht van dingen."
Bekijk het schilderij hier
Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.