Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Cyrill Nunn

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Cyrill Nunn

Onze Duitse ambassadeur Cyrill Nunn is deze week te gast. Uit zijn ervaringen maakt hij op dat culturen weliswaar verschillen, maar mensen in hun wezen eigenlijk niet. Zijn culturele landschap toont ons onder andere literatuur van Geert Mak en muziek gespeeld door het West-Eastern Divan Orchestra.


West-Eastern Divan Orchestra - Daniel Barenboim

Dit orkest is politiek gezien van grote waarde. Het is een orkest dat bestaat uit Israëlische en Arabische musici. Hij zag het in 2005 in Ramallah, wat heel bijzonder was, omdat het natuurlijk Joodse en Palestijnse musici samenbracht. Dat toonde voor hem in een ogenblik, de kracht van muziek.

Het bracht de mensen samen en schiep een stuk ‘normaliteit’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Panorama Zondag

Die Orangen Des Präsidenten - Abbas Khider

Abbas Khider kwam als vluchteling naar Duitsland, toen Sadam Hussein nog aan de macht was. Hij schrijft met een elegante stijl. Hij kijkt naar Irak met de blik van iemand die daar niet meer is. Je leest de brutale realiteit die hij daar ondergaan heeft, maar ook de veerkracht die een mens heeft om te overleven. En hij schrijft met een warme blik op mensen. Het is ook een man die hiernaar toe komt en voor wie alles nieuw is. Het land is nieuw en bizar, maar hij slaagt erin om toch thuis te komen. Hij wordt Iraaks-Europees. En het is goed voor ons dat hij hier naartoe is gekomen, want hij gunt ons ook een blik op onszelf en trakteert ons bovendien op wonderschone literatuur.

foto: Panorama Zondag


Seestück - Armando

Dit werk hangt in de ambtswoning van de ambassadeur. Hij vindt het heel mooi en spreekt van een verbinding tussen binnen en buiten. Het hangt bij de ingang en brengt de hemel van buiten naar binnen. De expressie van het werk vult de lege hal. Hij vindt het een meerwaarde in het overwegend zeer klassieke gebouw.

chevron right
chevron right
foto: Panorama Zondag

De Eeuw Van Mijn Vader - Geert Mak

Geert Mak is ‘mister Europa’. Zijn boeken worden in Duitsland veel gelezen. Dit boek vindt Cyrill Nunn een fenomenaal boek. Meer nog dan ‘In Europa’. Het is de geschiedenis van de vader van Geert Mak, die als koloniaal administrateur naar Indië vertrok.

Volgens Nunn vertelt het boek ook de geschiedenis van ons allemaal. Het is de realiteit van oorlog en dekolonisatie.

"Historisch besef is van groot belang. Zonder te weten waar we vandaan komen, weten we niet waar we heen willen. Daarom moet je onder ogen zien wat goed was en wat niet.” vertelt de ambassadeur.

foto: Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie