Het culturele landschap van Ben Feringa
- Klassiek
- Het culturele landschap van Ben Feringa
Ben Feringa wilde boer worden, maar zijn vader adviseerde hem verder te leren. En zo geschiedde. Hij koos het pad van de scheikunde - met succes. Als hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwerpt en bouwt hij complexe moleculen. Voor zijn werk ontving hij in 2016 de Nobelprijs, maar op zijn lauweren rust hij zeker niet. Op de universiteit geeft hij nog altijd les en begeleidt hij studenten in hun ontdekkingstocht. Zijn culturele landschap voert ons langs een alleskunner, lieflijk én abstract werk over de natuur en symmetrische beelden.
Panorama Zondag: het culturele landschap van Ben Feringa
KUNSTWERK 1: Dvorak, Symfonie nr 9, de Nieuwe Wereld
Ben ontdekte muziek vooral in zijn studententijd. "Ik heb een tijdje achter het Amsterdamse Concertgebouw gewoond en dan ging ik af en toe naar een concert. Ook het theater bezocht ik veelvuldig. Dat is toen dus wel ontstaan".
Ik vind dit mooie muziek, al meer dan 100 jaar geleden gecomponeerd. Het heeft iets geheimzinnigs, een nieuwe wereld. En dat heb je ook als wetenschapper, je ontdekt als het ware nieuwe werelden. Je stort je elke dag weer ergens in.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
KUNSTWERK 2: Leonardo Da Vinci
"Hij is heel belangrijk geweest met zijn constructies. Van helikopters, auto’s, maar natuurlijk ook zijn kijk op de mens met de Mona Lisa. Bij de meeste mensen ligt dat laatste natuurlijk voor in het geheugen, maar dit is zo’n veelzijdige man met zo veel talent e zo ongelooflijk creatief. Hij is mijn held. Je moet bedenken: wat hij toen al deed, ruim 500 jaar geleden, dat was zo baandoorbrekend. Ik ben pas geleden in het Da Vinci museum geweest en heb mij ogen uitgekeken. Ze hebben daar ook echt geprobeerd zijn creaties levensecht na te bootsen, heel mooi. Ik was in Milaan voor een lezing en mocht toen zelfs het huis bezoeken waar hij heeft gewoond. Schitterend.
Ik gebruik hem ook als voorbeeld in mijn lezingen. Ik bouw met moleculen met mijn studenten. Wij bouwen moleculen op nano-schaal en je hebt tegenwoordig ook nano-auto’s. Da Vinci bouwde op een andere manier, groter uiteraard. Moet je nagaan: 400 jaar voordat de eerste mens vloog, had hij al een helikopter. Dat is net zo revolutionair. Of ik een soort Da Vinci ben? Dat zou ik niet willen zeggen.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
KUNSTWERK 3: Beelden van Rodin, in het bijzonder dat van 2 rechterhanden
“Ik ben een bewonderaar van de beelden van Rodin. Ik herinner me dat ik dat al zag op de middelbare school. En later in Parijs, het Kröller-Muller Museum. Ik ben vooral gefascineerd door de spiegelbeeldsymmetrie. Daar ben ik ook mee bezig (ik zoek er straks meer info over) en met zijn 2 rechterhanden beeldde hij uit hoe het dan zit met die symmetrie. Maar natuurlijk heeft hij ook prachtig werk gemaakt met De Denker.”
Voor mij staat hij gewoon symbool voor iets maken, iets uitbeelden, creëren en natuurlijk die symmetrie.
foto: wiki
De Kathedraal, Rodin
KUNSTWERK 4: of liever gezegd werken: de Waterlelies van Monet en de abstracte werken van Malevitsj en Kandinksy
“Ik vind Monet prachtig, ik ben natuurlijk opgegroeid op een boerderij en dit doet me echt denken aan de mooie natuur. Die schakeringen met kleuren, het panorama, de mozaïeken. Ik zie het er allemaal in terug en ik vind het impressionistische werk prachtig. Op de boerderij zag ik ook de veelzijdigheid van de natuur en die zie ik nog steeds. Elke dag fiets vanuit Paterswolde naar het werk en dat geeft rust, en stimuleert de creativiteit. Ik fiets als het ware door een prachtig schilderiij.
Maar als tegenstelling daarvan bewonder ik ook wel weer Malevitsj en Kandinsky. Ik kreeg in mijn studententijd een grote interesse in de geschiedenis, in Rusland ook. En in het Stedelijk Museum zag ik toen Kandinksy en Malevitsj en dat maakte wel indruk. Ik vind het waanzinnig mooi.
Zij doen iets heel anders, ze zijn juist heel abstract en werken geometrisch. Ook dat vind ik prachtig, omdat zij de natuur juist weer willen vertalen naar abstracte vormen. Bijvoorbeeld met driehoeken. En met die tegenstellingen willen ze op hun manier de wereld inkleuren."
Als wetenschapper ben je in zekere zin ook heel abstract bezig, in de bèta-hoek, met tegenstellingen. In de wetenschap doe je namelijk ontdekkingen als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Verander eens van perspectief. Dan zie je opeens weer nieuwe dingen.
foto: wikipedie
Waterlelies van Monet
foto: wikipedia
Zwart vierkant van Malevitsj
Gerelateerde podcast
Panorama Zondag
Gerelateerd
Panorama Zondag
Remy van Kesteren: 'Ik heb nog altijd moeite mezelf als componist te zien'
Panorama Zondag
Meer subsidie, orkesten en een Bildungsideaal: zo gaat Duitsland om met klassieke muziek
Panorama Zondag
Dit is het culturele landschap van Peggy Brandon
Panorama Zondag