Het culturele landschap van Jet Bussemaker
- Klassiek
- Het culturele landschap van Jet Bussemaker
Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, hoogleraar en oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En daarnaast schrijft ze ook boeken. Ze leerde al vroeg niet alleen aan zichzelf te denken en dat ze haar talenten optimaal moest ontwikkelen. Haar culturele landschap voert ons onder andere langs het Vioolconcert van Mendelssohn en de bibliotheek van Birmingham.
Panorama Zondag: het culturele landschap van Jet Bussemaker
Kunstwerk 1: Vioolconcert Mendelssohn
Dit stuk heeft Jet altijd al heel mooi gevonden. Ze hoorde het ook toen ze als minister in 2013 op werk bezoek was in Brazilië. Ze was in Sao Paulo en het Concertgebouw Orkest was ook mee. Ze gingen naar de Escuela de Musica, het conservatorium aldaar. Een vervallen gebouw, met afgebladderde verf. Het was ontzetten heet. En ergens daar, op zolder, gaf Tjeerd Top een masterclass aan een jongen genaamd Lucas Bernardo da Silva. Je rook de geur van zweet en het was in een barre omstandigheid, maar die jongen speelde zó mooi dat Jet ervan moest huilen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kunstwerk 2: De Bibliotheek in Birmingham – Architectuur van Francine Houben
Architectuur kon niet ontbreken, want ooit wilde Jet Bouwkunde studeren. En die liefde is nooit overgegaan. De bibliotheek van Birmingham heet ook wel The People’s Palace. Francine Houben maakte deze bibliotheek in een gespleten stad, met een enorme kloof tussen arm en rijk. Ze dacht goed na over de plek die het in de gemeenschap zou moeten krijgen, maar vroeg ook aan mensen wat ze ervan verwachten. Het moest feestelijk zijn, men wilde er trots op kunnen zijn en het moest een ontmoetingsplek worden. En dat is op een heel moderne manier heel goed gelukt. Binnen zijn er speelruimtes voor jong en oud. Er liggen tuinen op het dak en je kunt er veel meer doen dan alleen boeken lenen. En als je er op een willekeurige dag binnenwandelt, zie je dat iedereen er komt. Ongeacht afkomst en sociale status. Het is echt een publieke huiskamer.
Kunstwerk 3: The Underground railroad – Boek van Colson Whitehead
Dit boek gaat over het slavernij verleden. Via haar dochter raakt dat ook aan Jet. De betovergrootvader van haar dochter is nog als slaaf geboren. Maar niet alleen de geschiedenis is hier relevant, het gaat ook over hoe je daar nu mee omgaat, dat je het onder ogen ziet en probeert een weg te vinden die samenbrengt en ongelijkheid aanpakt.
foto: Colson Whitehead
Kunstwerk 4: Film ‘Julia’ uit 1977
Voor Jet gaat de film over politiek engagement, Zelfstandigheid en diepe vriendschap. En het zien ervan, viel ook samen met ontluikend feminisme. Ze hield zich al jong bezig met vrouwenkwesties.
De film gaat ook over de vraag wat je doet, als je leven ineens een andere wending neemt. (Zoals bijvoorbeeld nu ook voor veel mensen in Oekraïne het geval is.) Kijk je weg, of vecht je mee?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
foto: Panorama Zondag
Gerelateerd
Panorama Zondag
Meer subsidie, orkesten en een Bildungsideaal: zo gaat Duitsland om met klassieke muziek
Panorama Zondag
Dit is het culturele landschap van Peggy Brandon
Panorama Zondag
Dit is het culturele landschap van Benno Tempel
Panorama Zondag