Het culturele landschap Edward van de Vendel
- Klassiek
- Het culturele landschap Edward van de Vendel
Hij publiceerde meer dan tachtig boeken. Van kinderboek tot jongerenroman, van stripgedichten tot voetbalboek. Schrijver Edward van de Vendel is deze week te gast bij Panorama Zondag. Een auteur met een enorme liefde voor taal en maatschappelijke betrokkenheid.
Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.
Erik Werenskjold - The Funeral (1885)
Erik Werenskiold was een prominente figuur in de Noorse kunst en cultuur vanaf het einde van de jaren 1870 tot ver in de twintigste eeuw. Werenskiold wordt primair gezien als landschapsschilder. Hij schilderde typisch Noorse taferelen in een realistische stijl. Waaronder het schilderij The Funeral. Daarnaast maakte hij ook naam als portretschilder en legde diverse Noorse grootheden vast zoals leden van het koningshuis. De meeste bekendheid kreeg Werenskiold misschien wel als illustrator van Noorse sprookjes. Met name zijn tekeningen voor de collectie Noorse Volksverhalen, zijn nog steeds gekend en worden nog altijd herdrukt.
"Ik heb het schilderij “The Funeral” vaak gezien. Het hangt in het Nationaal Museum in Noorwegen. Als ik in Oslo ben moet ik er altijd even langs. Het is een enorm schilderij van zeker 1,5 meter. Het gekke is dat het schilderij voor mij helemaal niet triest is. In het vrolijke groen en de paarse bloementjes zit een enorme aantrekkingskracht."
Eurovisiesongfestival 1980
Het Eurovisie Songfestival van 1980 werd uitgezonden vanuit het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Israël, de winnaar van 1979, zou het festival volgens de regels moeten organiseren, maar het land trekt zich uiteindelijk terug. Na loting wordt de organisatie aan Nederland overgedragen. Het bijzondere aan deze editie was dat alle optredens muzikaal begeleid werden door het Metropole Orkest onder leiding van Rogier van Otterloo.
"Dit stuk onder leiding van Rogier van Otterloo is fantastisch. Het is sterk, dynamiek en kent drukte, afwachting, spanning. Dat is precies het songfestival. Het festival is enorm belangrijk. Het is lastig dat de eerste associatie van mensen ‘slechte’ muziek is, want er zit ook heel veel goeds bij. Voor mij gaat het songfestival om die verzameling, al die landen bij elkaar, al die soorten muziek, al die vertellingen. Het is altijd een vertelling wat iemand neerzet. Het is die waaier die de wereld voor mij heeft open gemaakt."
Een gesprek uit het tv-programma: Rupaul's Drag race.
RuPaul's Drag Race is een Amerikaans talentenjachtprogramma voor dragqueens dat sinds 2009 wordt uitgezonden. Deze realityserie werd bedacht door de dragqueen en zanger RuPaul. De populariteit van het programma leidde wereldwijd tot een opleving van de showtravestie.
"Het gaat mij niet om de wedstrijd maar om een gesprek dat plaats vond in seizoen 10 tussen de deelnemers Asia en the Vixen. Ze zijn beiden zwart en The Vixen is een lastig persoon. Hij springt overal bovenop, Asia is degene die nog het dichts bij hem staat. Op een bepaald moment neemt hij hem apart en zegt: ik snap het… maar als je overal op springt wordt het gewicht te groot en gaat het tegen je keren.
Dat gesprek krijgt een spiegeling in de laatste aflevering. Er is een groepsevaluatie waarin The Vixen boos wordt wegloopt. De hele groep blijft ontstemd achter. De enige die er iets over zegt is Asia: “Hij had niet weg mogen lopen, maar het feit dat wij dat laten gebeuren zegt ook iets over ons. Je moet mededogen blijven tonen. Wij zitten hier met zijn tienen, hij is hier alleen.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gedicht ‘Onder water’ van Paul Snoek uit dichtbundel Schildersverdriet
Paul Snoek was het pseudoniem van Edmond Schietekat. Snoek was een van de bekendste dichters van België en zijn werk is moeilijk bij één stroming in te delen. Hij begon als romantisch dichter, evolueerde naar een meer agressieve en cynische dichter en op het laatste werd hij een gelaten, pessimistisch dichter, wat overeenkomt met zijn manisch-depressieve buien waar hij de laatste jaren van zijn leven last van had. In die tijd sprak hij tegen zijn vrienden regelmatig over de dood. Hij stierf uiteindelijk in 1981 door een auto-ongeluk.
"Dit gedicht heeft prachtige zinnen. Niet dat ik het helemaal begrijp, maar het brengt je totaal naar een andere wereld. Het gedicht laat heel erg zien dat je altijd ontsnappen kunt. Het is enorm knap geschreven, ik zou nooit dit bij elkaar kunnen verzinnen."
Onder Water
Onder water zijn alle lege flessen vol.
De stilte verblijft er geluidloos
als in een oud kasteel achter glas.
Als een gedroogd viooltje in een woordenboek.
Soms wordt je door een lichte bries gestreeld,
als blies er iemand even tegen je wangen.
Ook voel je soms een koele zachtheid
als een verre waaier afkomstig.
Onder water ben je steeds alleen,
maar eenzaam nooit. Een man van zout
zou er pijnloos, spoorloos kunnen smelten.
Zelfs voor een koning op zijn diepgezonken troon
is het er aangenaam en dragelijk.
Onder water wegen kronen namelijk immers minder zwaar.
Paul Snoek
Voorwerp: Het laatste boek dat mijn moeder las
"Mijn moeder is overleden, ze was al lang ziek, ze had kanker. Een van onze overeenkomsten was onze liefde voor lezen. Ze hield van Thrillers, niet per se mijn genre, maar ze las de boeken die ik las en andersom. In het laatste boek dat ze las ligt een bladwijzer bij de bladzijde waar ze niet verder is gekomen. Voor mij is ze nog steeds halverwege in iets. Het is zo gek dat het niet af is, en ze wel overleed."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.