Locaties

Muziekgebouw Eindhoven

foto: philharmonie zuidnederlandfoto: philharmonie zuidnederland
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziekgebouw Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven is een eigentijdse concertzaal met een internationaal allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten en solisten. En ook op NPO Radio 4. Donderdag 3 februari is dit onze thuisbasis in het kader van de themaweek Booster Klassiek. Bekijk het programma van de dag:

Programma donderdag 3 februari

07:00 - 09:00 - Gastcurator in de studio

Ties Mellema

Live muziek in studio door Peax (Ties Mellema en Barry Jurjus)

🎷 Meer over Ties

10:35 - 10:55 - Matangi Quartet

Programma:

- Turina - Serenata
- Glass - uit strijkkwartet nr.3 (Mishima): 25 november

🎶 Meer informatie

13:10 - 13:30 - Wishful Singing & Bert van den Brink

Programma:

Anoniem - Canite tuba / O Jhesu vytverkoren Heer
Trad. Finland (arr. Matti Hyökki) - On suuri sun rantas autius
Carole King / arr. Tijs Krammer - You've got a friend
Jussi Chydenius - Joulun neiet
Ben Oakland, Milton Drake - Java Jive

📚 Meer informatie

14:20 - 14:40 - Farid Sheek en Maya Fridman

Programma: East meets West

Sheek - The Fire
improvisatie

🎶 Meer over Maya en Sheek

15:10 - 15:30 - Farid Sheek en Maya Fridman

Programma: East meets West

Sheek - Daf en cello, op.1

🎹 Meer over Farid en Maya

17:30 - 17:50 - Blokfluitkwartet BRISK

Programma:

- Dufay - Fuga Duorum Temporum
- Dufay - Invidia nimica
- Waller - Salupita
- Bach - Das alte Jahr vergangen ist BWV288 en 614
- Tsjaikovski - Nocturne (arr Toek Numan)

👉 Meer BRISK

19:00 - 20:00 - Componist in de studio

Bram Kortekaas

Componist Bram Kortekaas maakt een compositie voor Tosca Opdam (viool) en Anton Spronk (cello). Vandaag is de apotheose, de première van de compositie in Opium.

📚 Meer over Bram
🎼 Ontdek alles over Anton Spronk
🎻 Lees meer over Tosca

20:00 - 22:30 - Componisten van nu

Programma: jonge componisten in actie

Luister naar werken van Bianca Bongers, Celia Swart, Amarante Nat en Tijn Wybenga uitgevoerd door Vincent van Amsterdam (accordeon), Andreas Mader (saxofoon), Jelmer de Moed (klarinet) en Kluster5.

Jaarlijks vinden ruim 160.000 muziekliefhebbers hun weg naar dit bijzondere gebouw in het hart van Eindhoven. Muziekgebouw Eindhoven bestaat uit twee zalen: de grote en de kleine zaal.

De alom zeer gewaardeerde en hoog aangeschreven akoestiek is een pré voor vele klassieke muziekliefhebbers. Niet voor niets is Muziekgebouw Eindhoven ook al jaren de thuisbasis van philharmonie zuidnederland.

foto: muziekgebouweindhoven.nl

Muziekcentrum Frits Philips

In 1900 ontwikkelde de stad Eindhoven zich razendsnel. Een concertzaal was er nog niet, maar daar was wel dringend behoefte aan. Het duurde niet lang voordat er een comité gevormd werd dat de stichting van een Eindhovense concertzaal moest voorbereiden. Niks leek de stichting van het Eindhovens Concertgebouw in de weg te zitten, zeker toen de kranten enkele weken later het nieuws naar buiten brachten dat "de nodige middelen haast verzekerd zijn".

Het bleek allemaal iets te voorbarig. De nodige fusie tussen de Koninklijke Harmonie Apollo’s Lust en het Eindhovensch Mannenkoor leek het plan voor Muziekgebouw Eindhoven tegen te houden. De leden van Apollo’s Lust gingen akkoord met de voorwaarden die het comité had opgesteld. Het Eindhovensch Mannenkoor was echter meer verdeeld. Het bestuur kon zich niet vinden in de financiële voorwaarden. De meerderheid van de leden stemde echter wel in, waarop het volledige bestuur opstapte. De poging om een concertgebouw te stichten was alsnog op een mislukking uitgelopen.

Jaren en vele commissies later leken in 1985 de plannen dan eindelijk toch concreet te gaan worden. De gemeenteraad was van mening dat de binnenstad een ernstig tekort had in de reeds aanwezige voorzieningen. De lang gekoesterde wens om een concertgebouw te stichten werd weer nieuw leven ingeblazen.

In een in 1987 gepresenteerd rapport werd uiteengezet waarom Eindhoven juist nú een muziekcentrum nodig had. Het idee voor het nieuwe muziekcentrum werd geïntegreerd in het plan voor de Heuvelgalerie. In 1990 startten de bouwwerkzaamheden door dr. ir. Frits Philips en de oud-dirigent van het Brabants Orkest Hein Jordans.

In september 1991 werd de officiële naam van het muziekcentrum: Muziekcentrum Frits Philips. Het Frits Philips Muziekbouw werd in 1992 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix.

foto: muziekgebouweindhoven.nl

Linksonder het terrein van het Binnenziekenhuis, waar tegenwoordig Muziekgebouw Eindhoven gevestigd is.

Muziekgebouw Eindhoven

In de jaren die volgden op de opening van het Muziekcentrum liep het allemaal voortvarend. De internationale top wist haar weg te vinden naar de Eindhovense concertzaal en ook de bezoekers waren zichtbaar tevreden nu 'hun concertzaal' eindelijk realiteit was geworden. Toch werd na achttien jaar besloten om over te gaan op een drastische verbouwing, waarbij er gefocust werd op een moderne uitstraling.

De grootscheepse verbouwing had tevens als doel om de gemeenschapsfunctie van het gebouw te versterken. Mensen moeten er samen kunnen komen, zonder dat er een hoge drempel ligt; genieten van prachtige muziek onder het genot van een drankje moest mogelijk worden. Hierbij hoorde tevens een naamsverandering. Niet langer zou de concertzaal Muziekcentrum Frits Philips heten, maar 'Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven'.

Inmiddels wordt er voornamelijk gesproken over 'Muziekgebouw Eindhoven', hoewel Frits Philips onverminderd zichtbaar is in de concertzaal: de herkenbare gele stoel in de Grote Zaal is een eerbetoon aan Frits Philips, maar ook de buste in de foyer en grand café/restaurant Meneer Frits doen nog iedere dag denken aan de oorspronkelijke naamgever.

Bronnen: philharmoniezuidnederland.nl & muziekgebouweindhoven.nl

Muziekgebouw Eindhoven zoals we het graag weer zouden zien.

Ster advertentie
Ster advertentie