Klassieke Top 400

Op deze middelbare scholen is klassieke muziek niet meer weg te denken

foto: NPO Klassiekfoto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Op deze middelbare scholen is klassieke muziek niet meer weg te denken

Het muziekonderwijs op scholen wordt steeds schraler in Nederland. Toch zijn er nog scholen die wél veel doen met muziek. De Klassieke Top 400 Stembus ging langs bij scholen waar klassieke muziek dagelijkse kost is.

Brede muziekles op het Frencken College in Oosterhout

Op de ramen van het muzieklokaal zijn kunstzinnige portretten van Bach, Beethoven en Mozart geplakt. Achterin hangen ukeleles aan de muur en zijn microfoons en een vleugel te vinden. Docent Mieke Molenschot geeft met haar collega's les in dit muzieklokaal. De aandacht voor muziek is een heel bewuste keuze van het Frencken College. "Van muziek wordt iedereen gewoon een veel beter en fijner mens", vertelt Mieke aan presentator Ab Nieuwdorp. "Je kunt je uiten, je kunt je afreageren, je kunt ervan genieten, je kunt erin wegzwelgen, je kunt er al je gevoelens in delen - dat is wat ik zie." Er hangen zelfs blaadjes in het lokaal met verhalen van oud-leerlingen; die gaan stuk voor stuk over hoe veel muziek hen heeft gebracht.

Quote

Van muziek wordt iedereen gewoon een veel beter en fijner mens

Mieke Molenschot, docent muziek

Het programma is heel breed: het loopt van de middeleeuwen tot EDM (Electronic Dance Music), en klassieke muziek hoort daar zeker ook bij. Eén van Miekes mooiste herinneringen is van afgelopen januari, toen ze met een aantal leerlingen naar het Nieuwjaarsconcert van Philzuid was geweest. "We hebben genoten."

Koen (16) is één van de leerlingen van het Frencken College die voor muziek heeft gekozen. Hij zat al heel lang op pianoles, maar kreeg in de onderbouw op school ook drie jaar verplicht muziek. "Ik kwam erachter dat die variatie tussen theorie en praktijk echt wel heel goed was. Ik dacht: waarom niet in de bovenbouw lekker doorgaan en doen wat ik leuk vind?" Daarnaast biedt de school nog veel buitenschoolse activiteiten rondom muziek waar Koen graag aan meedoet. "Zo heb ik vorig jaar in een musical meegespeeld." Kortom: muziek leert de leerlingen van het Frencken College niet alleen veel, maar geeft ze ook veel plezier.

Video niet beschikbaar

Het Greijdanus College in Zwolle heeft een schoolkoor

Als presentator Hans Smit met de Klassieke Top 400 Stembus aankomt op het Greijdanus College in Zwolle, is een koor van zo'n honderd leerlingen net het Lacrimosa uit het Requiem van Mozart aan het zingen. Adriaan Koops dirigeert dit schoolkoor, dat niet alleen concerten op school, maar ook buiten school en zelfs in het buitenland geeft. Zo hebben ze het Requiem van Mozart ook twee keer voor een uitverkochte zaal uitgevoerd. Er wordt nog meer gedaan met muziek op het Greijdanus College: zo bieden ze een vooropleiding aan voor het conservatorium en hebben ze ook een big band.

Leerlingen Pieter en Renske uit 5 VWO zitten ook in het koor. "Ik weigerde eerst echt op koor te gaan, maar onze muziekdocent pushte een beetje om toch langs te komen", vertelt Pieter aan Hans. "Toen ik met een vriend uiteindelijk langskwam, hebben we ons binnen een half uur ingeschreven." Renske heeft veel voor het koor over. "Ik ben wel gelijk gekomen toen onze muziekdocent ons uitnodigde. Ik dacht van tevoren: dit is echt wel iets wat ik moet gaan doen. We beginnen om half 9, en onze schoollessen beginnen pas om 9 uur. Dan moet ik om half 8 op de fiets zitten."

Het mooiste deel uit het Requiem van Mozart vinden ze het Kyrie. "Dat vinden we allemaal echt heel leuk om te zingen, ook omdat het een fuga is. Iedereen zingt z'n eigen stem. Het is niet dat één iemand belangrijk is; iedereen is even belangrijk in het deel, en dat is gewoon heel leuk."

Video niet beschikbaar

Harens Lyceum voor toptalenten

Ook op het Harens Lyceum in de provincie Groningen wordt veel aan muziek gedaan. Als presentator Hans Haffmans binnenkomt in het muzieklokaal, zijn de leerlingen net Palladio van Karl Jenkins aan het zingen. Kirsten Holwerda geeft les op de muziekafdeling van de school. Het koor bestaat uit reguliere HAVO/VWO-leerlingen die muziek als examenvak hebben, maar veel leerlingen uit de onderbouw en collega's doen ook mee. Elk jaar organiseren ze The Night of the Classics, muziekavonden met alleen maar klassieke muziek. Het koor wordt dan begeleid door het Haydn Jeugd Strijkorkest, bestaande uit talentvolle violisten. Er treden ook leerlingen als solist op.

Op het Harens Lyceum worden veel muziekworkshops georganiseerd. Zo zijn er naast het reguliere programma de Jong Talent Muziekworkshops. Daar hoort zelfs een audiotechniek-crew bij, en ook lichttechniek. "Die bouwen dan een heel mooi podium op, en dan hebben we een prachtige concertzaal in onze eigen school", vertelt Kirsten Holwerda, docent muziek op het lyceum.

Ook Tessel zit op het Harens Lyceum. Zij speelt piano en zit in de jong talentklas van het conservatorium van Groningen. Dat doet ze naast de middelbare school. "Dat is best heftig, maar op deze school is het heel fijn om dat te doen, omdat ze er een speciale regeling voor hebben: je krijgt dan vrijstelling voor bepaalde vakken op school zodat je die tijd kunt gebruiken om, in mijn geval, piano te studeren."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie