Jonge dirigenten die snel weer vertrekken: is het een trend?
- Klassiek
- Jonge dirigenten die snel weer vertrekken: is het een trend?
Chef-dirigent Anja Bihlmaier vertrekt bij het Residentie Orkest. In 2025 zal ze het stokje overdragen aan de Duits-Japanse dirigent Jun Märkl. Bihlmaier vertrekt na redelijk korte tijd en is daarmee niet de eerste jonge dirigent die dat doet. Is het een trend? "De tijden van Bernard Haitink, die 25 jaar chef-dirigent was van het Koninklijk Concertgebouw, lijken echt wel achter ons te liggen", zegt voormalig dirigent Roland Kieft in de podcast Klassiek Inside.
Luister de aflevering hier. - Klassiek Inside
De 25 jaar van Haitink was wel erg lang, vindt Kieft. Maar een aantal dirigenten blijft nu dan weer echt te kort, vindt hij. Het zijn vooral jonge dirigenten die na korte tijd weer vertrekken: Lahav Shani bij het Rotterdams Philharmonisch orkest, Lorenzo Viotti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, en nu Anja Bihlmaier bij het Residentie Orkest. "Vier jaar is in mijn beleving wel echt kort", zegt Kieft.
"Toen ik nog directeur was van het Radio Filharmonisch Orkest en Karina Canellakis werd aangesteld als chef-dirigent, heb ik meteen gezegd: we doen dit voor acht jaar en anders moeten we er niet aan beginnen", zegt hij. De functie moet volgens Kieft namelijk de mogelijkheid krijgen zich te verdiepen. "Je moet als dirigent de de kans krijgen om de stempel op zo’n orkest te drukken. Het moet een beetje naar jouw hand gaan klinken", zegt hij. Volgens Kieft heb je er wel echt vier jaar voor nodig voordat gebeurt.
Het dubbele verdienen in Duitsland
Dat jonge dirigenten vaak voor het buitenland kiezen, valt misschien wel te begrijpen als gekeken wordt naar het salaris. "De salarissen voor dirigenten in Nederland zijn substantieel lager dan bijvoorbeeld Duitsland, waar ook veel meer privaat geld op zit", zegt Kieft. "In het geval van een Lahav Shani, een fantastische dirigent, die nu doorgroeit of -stapt naar München: hij gaat daar absoluut het dubbele verdienen. Dat is gewoon een feit", zegt hij.
Kieft zegt het jammer te vinden dat de dirigenten snel weer vertrekken. Zo had hij graag gezien dat Viotti nog wat langer zou blijven. "Viotti is een bijzondere man en geweldige dirigent. Hij is in staat om mensen naar de concertzaal te lokken."
Vier belangrijkste talenten in Nederland
Ook al blijven de jonge talenten niet lang, Kieft zegt blij te zijn dat Nederland wel de plek is waar jong talent een kans krijgt. "Daar schromen we niet in. In Duitsland vinden ze dat bijvoorbeeld een stuk lastiger om ze al zo vroegtijdig die verantwoordelijkheid te geven", zegt hij. "Ik vind dat we er wel trots op mogen zijn. Met Lorenzo Viotti, Karina Canellakis, Lahav Shani en straks ook met Klaus Mäkelä, hebben we toch wel vier van de belangrijkste dirigeertalenten in Nederland aan het werk."
Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.