'Het weren van Joodse artiesten, onder welke smoes dan ook, is antisemitisme'
- Klassiek
- 'Het weren van Joodse artiesten, onder welke smoes dan ook, is antisemitisme'
Hebben antisemieten vrij spel bij culturele instellingen in Nederland, zoals het Centraal Joods Overleg stelt? Dat vroegen de heren van Klassiek Inside zich af.
#12 - Antisemitisme in de cultuursector? (S03) - Klassiek Inside
Eerder dit jaar verstoorde een groep activisten een optreden van Lenny Kuhr. En iets minder lang geleden werd het optreden van de Israëlische band Yemen Blues geannuleerd omdat de organisatie de veiligheid van de bezoekers en artiesten niet kon garanderen. Beide situaties noemt Weijel in de podcast als voorbeelden van antisemitisme in de cultuursector.
Smoes
"Maar is dat antisemitisme of anti-Israëlprotest?", vraagt presentator Niels Heithuis zich af. "Wij zeggen dat het weren van Joodse en Israëlische artiesten, onder welke smoes dan ook, wel degelijk antisemitisme is", zegt Weijel. Je weigert iemand volgens hem namelijk omdat hij Joods of Isrealisch is. "En de veiligheidsproblemen zijn er niet. Want de burgermeesters in Nederland hebben gelukkig gezegd: dit mag geen reden te zijn om ze te weigeren."
"Er wordt vaak een lijn getrokken tussen antizionisme en anti-joods zijn. En die lijn is wat ons betreft buitengewoon dun", aldus Weijel.
Een Ander Joods Geluid
Jaap Hamburger, voorzitter van een Ander Joods Geluid, is het niet met Weijel eens. "Om te beginnen: met twee voorbeelden kun je zo'n algemene stelling onvoldoende onderbouwen", zegt hij. "Maar fundamenteler is nog: mijn bezwaar tegen de gelijkstelling van antizionisme en anti-joodse gezindheid. De mensen in de genoemde voorbeelden werden niet primair - of misschien helemaal niet - geweigerd omdat ze een joodse indentiteit hebben, maar omdat ze een zionistische gezindheid hebben en uitdragen."
"Nu kun je natuurlijk zeggen: dat moet je respecteren maar omgekeerd kun je ook het recht van een theater respecteren om mensen met bepaalde opvattingen niet te laten optreden. Dat is de vrijheid van een theater", vindt Hamburger.
"Het is niet bedoeld om Joodse artiesten omwille van hun identiteit te weren", voegt Hamburger er aan toe. "Het is bedoeld om mensen die een uitgesproken zionistische opvatting hebben de toegang te ontzeggen." En daar is op dit moment volgens Hamburger ook veel reden voor. "Gezien de volkerenmoord die Israel aan het aanrichten is. En als dat aan de orde is. Dan vind ik het niet raar als mensen die zichzelf zionist noemen en die dat actief ondersteunen, je onder de huidige omstandigheden zegt: alles goed en wel maar we willen jou niet in dit theater hebben."
Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.
Gerelateerde podcast
Klassiek Inside
Gerelateerd
Klassiek Inside
Waar zijn de Nederlandse saxofonisten gebleven? Maar één student gestart op conservatorium
Klassiek Inside
Is kunst eerste levensbehoefte? 'Je gaat eerder dood aan gebrek aan water dan gebrek aan kunst'
Klassiek Inside
Verbaal geweld? Lucas Jussen: 'erg heftig, maar speel er ook beter door’
Klassiek Inside