Waar zijn de Nederlandse saxofonisten gebleven? Maar één student gestart op conservatorium
- Klassiek
- Waar zijn de Nederlandse saxofonisten gebleven? Maar één student gestart op conservatorium
Het gaat niet goed met de aanwas van Nederlandse klassieke saxofoonstudenten. Dat schrijft het Berlage Saxofoon Kwartet in een persbericht. Van alle conservatoria in Nederland is er dit jaar op maar één conservatorium één nieuwe Nederlandse saxofonist gestart, vertelt saxofonist Eva van Grinsven bij Klassiek Inside.
Luister de podcast hier. - Klassiek Inside
Geen Nederlander in de klas
In Amsterdam zit voor het eerst geen enkele Nederlander in de klas met saxofonisten. "Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis!", vertelt Van Grinsven. "Op andere conservatoria lopen nog wel wat Nederlanders rond. Maar voor zover ik weet, is er op die ene student in Maastricht na, niemand nieuw begonnen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gevolg van bezuinigingen
Van Grinsven denkt dat dit ligt aan de bezuinigingen die al heel lang geleden zijn doorgevoerd. "Al zo'n twintig jaar geleden is er bezuinigd op muziekscholen", zegt ze. Daardoor ontbreekt er volgens Van Grinsven een basis. "Al jarenlang hebben we dat zien gebeuren. Maar nu zien we ook echt dat het zich vertaalt naar conservatoria: daar komen gewoon geen Nederlandse studenten meer op af."
"De zaadjes zijn al heel lang niet gezaaid en daarvan merken we nu dat er geen volwassen bomen zijn", zegt ze. "Dat is gewoon ontzettend jammer. We hebben in Nederland zo'n mooie saxofoontraditie opgebouwd. Internationaal gezien staan de Nederlanse klassieke saxofoons heel hoog aangeschreven." Van Grinsven zegt het jammer te vinden dat deze traditie nu niet aan jongere generaties kan worden doorgegeven.
Brabants saxofoonplatform om vuurtje aan te wakkeren
Van Grinsven gelooft niet dat de politiek het tekort aan Nederlandse studenten op korte termijn zal oplossen. "Ik krijg bij de landelijke politiek niet echt het gevoel dat daar veel idee is over wat belangrijk zal zijn voor de kunsten", zegt ze. Daarom probeert ze het probleem aan de kaak te stellen bij de regionale politiek. Samen met de andere leden van het Berlage Saxofoon Kwartet, richt ze een Brabants saxofoonplatform op. "In 2025 mogen we ook subsidie ontvangen van de gemeente Den Bosch en de provincie Noord-Brabant. We willen daar gewoon een positieve impuls." Van Grinsven zegt dat ze het vroeger heel belangrijk vond samen te spelen en daar veel plezier uithaalde. Maar juist de initiatieven om samen te spelen ontbreken nu. "Daarom willen we iets aanreiken om kinderen en ook volwassenen samen te laten spelen en daarmee het vuurtje aan te blijven wakkeren", vertelt ze.
Benieuwd naar het hele gesprek? Luisteren kan hieronder.
Gerelateerde podcast
Klassiek Inside
Gerelateerd
Klassiek Inside
Is kunst eerste levensbehoefte? 'Je gaat eerder dood aan gebrek aan water dan gebrek aan kunst'
Klassiek Inside
Is er een verband tussen opera zingen en dik zijn? Volgens bariton Oliemans wel
Klassiek Inside
'Ik vind het onzinnig te zeggen dat kunst voor iedereen moet zijn'
Klassiek Inside