'Niet onlogisch dat op cultuur moet worden bezuinigd'
- Klassiek
- 'Niet onlogisch dat op cultuur moet worden bezuinigd'
Volgens de oud-voorzitter Raad voor Cultuur, Winnie Sorgdrager, is het niet helemaal onlogisch dat er op cultuur iets moet worden bezuinigd. Dat vertelt ze in de podcast Klassiek Inside.
Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.
Ook positief nieuws
"Laat ik met iets positiefs beginnen", zegt Sorgdrager in de podcast. "In het regeerprogramma staat wel een passage over de bibliotheek. Dat is eigenlijk een voortzetting van het beleid van het vorige kabinet", vertelt ze. In het programma staat namelijk dat bibliotheken worden gesteund, er voorzieningen moeten komen tegen laaggeletterdheid en dat mensen meer moeten lezen. "Dat vind ik heel positief", aldus Sorgdrager.
Toegankelijkheid cultuur
Alleen klopt volgens Sorgdrager de btw-verhoging, waaronder op boeken, niet helemaal met deze plannen. "Dat vind ik heel jammer", zegt ze. "Vooral als het gaat over toegankelijkheid voor mensen met een smallere beurs." Als we willen dat kinderen met cultuur in aanraking komen, moet cultuur volgens Sorgdrager goedkoop zijn.
Dat er mensen buiten de boot vallen bij het verdelen van subsidies en vervolgens ontevreden zijn en de media opzoeken, dat is van alle tijden, zei Sorgdrager eerder al in haar boek Zuurstof van de samenleving. "Ik vind het niet verkeerd dat daar aan mee gedaan wordt", zegt ze. "Maar ik vind ook dat je daar met enige relativiteitszin naar moet kijken. Het kan niet zo zijn dat er altijd maar meer komt", vindt Sorgdrager.
Sorgdrager noemt de plannen voor cultuur voor 2026 problematisch, maar zegt ook: "altijd vragen om meer is ook niet goed."
Bezuiniging is niet onlogisch
In het verleden is er ook al eens behoorlijk bezuinigd, in 2011 bijvoorbeeld. Maar het opschudden is volgens Sorgdrager niet altijd verkeerd. "Want we zijn wel wakker geworden. Veel instellingen zijn ondernemender en vitaler geworden. Natuurlijk zijn er ook wat verdwenen en dat is ook jammer", zegt Sorgdrager. Maar als je volgens Sorgdrager uitlegt dat er minder geld is en dat er gekozen moet worden tussen zaken als psychische jeugdzorg, milieuhandhaving en ook cultuur, dan is het volgens de oud-voorzitter Raad voor Cultuur niet onlogisch dat er op cultuur wat moet worden bezuinigd.
Luister het hele gesprek hieronder.
#3 - Redding, hervorming & diarree (S03) - Klassiek Inside
Gerelateerd
Klassiek Inside
Waar zijn de Nederlandse saxofonisten gebleven? Maar één student gestart op conservatorium
Klassiek Inside
'Het weren van Joodse artiesten, onder welke smoes dan ook, is antisemitisme'
Klassiek Inside
Micha Hamel: 'Ik maak alleen nog maar avondvullende stukken'
Klassiek Inside