Kun je beter pianospelen met grotere handen?
- Klassiek
- Kun je beter pianospelen met grotere handen?
Does size matter als het gaat om piano spelen? Dat is een vraag die veel beginnende pianisten hebben.
Handen en vingers bestaan er in alle lengtes. Maar bepaalt de lengte van je ledematen hoe goed je piano kunt spelen?
De reikwijdte van de vingers
De afstand tussen je duim en je pink wordt de reikwijdte genoemd. Hier hangt vanaf hoe groot het akkoord is, de samenklank van drie of meer tonen, dat je in één keer kunt spelen. Soms worden akkoorden op een piano als blokakkoord gespeeld, waarbij alle tonen tegelijk klinken. Maar pianisten met een minder grote reikwijdte kunnen ervoor kiezen om het akkoord als arpeggio te spelen: in dat geval volgen de tonen elkaar op.
Zo kun je makkelijk van een lage naar een hoge toon schakelen. Als je een blokakkoord niet kunt spelen, kun je met een rappe arpeggio de indruk wekken dat je alle noten tegelijkertijd hebt geraakt.
foto: Pexels
Kun je de reikwijdte van je vingers vergroten?
Je kunt de reikwijdte van je handen zeker vergroten. Dat doe je door heel veel te spelen. Je traint dan de spieren en gewrichten in je handen en vingers. Daarnaast train je je reactievermogen.
Er bestaan ook apparaatjes waarmee je je vingers kunt proberen te rekken, maar dat loopt niet altijd goed af en wordt dus ook afgeraden. Bij Robert Schumann zorgde het voor een permanente verlamming. Helaas moest hij zijn carrière als pianist opgeven.
Waarom een grotere reikwijdte niet gelijk staat aan succesvoller zijn
Er zijn legio professionele pianisten die geen enorme reikwijdte hebben, maar toch zeer succesvol zijn geworden. Zo hebben Maria João Pires en Daniel Barenboim hetzelfde beperkte bereik (9 toetsen) en zijn zij toch wereldberoemd geworden. Pires heeft ook lesgegeven aan Lucas en Arthur Jussen, die op hun beurt ook zeer succesvol zijn.
Wist je dat...
- Sergej Rachmaninov werd bewonderd om zijn lange vingers? Hij zou met zowel zijn linker- als rechterhand twaalf toetsen kunnen bereiken. Zijn Tweede en Derde pianoconcert zijn op zijn minst uitdagend te noemen voor iemand met kortere vingers.
- Frédéric Chopin juist kleine handen had? Er gingen zelfs geruchten dat hij een 'zwakke' ringvinger zou hebben. Hij was een zeer beroemd pianist, dus hij bewees dat kleinere handen geen belemmering hoeven te zijn.
Floris Kortie geeft in het voormalige Podium Witteman aandacht aan de 'kolenschoppen' van Rachmaninov.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Conclusie
Het antwoord moge duidelijk zijn: je kunt niet per definitie beter piano spelen als je grotere handen hebt. Voor musici met kleinere handen is het uitdagender om zeer virtuoos te spelen en feit is dat pianisten met een grotere reikwijdte met meer gemak grote intervallen kunnen overbruggen, maar de grootte van je handen staat los van succes. En: smaken verschillen. Voor de meeste populaire pianomuziek heb je helemaal geen enorme handen nodig. Vraag dat maar aan componisten die graag componeerden voor piano: Chopin, Einaudi of Satie!
Kijk naar het Tweede pianoconcert van Rachmaninov in een uitvoering van Anna Federova, samen met de Nordwestdeutsche Philharmonie onder leiding van Martin Panteleev.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.