Onderzoek: dolfijnen worden socialer door klassieke muziek
- Klassiek
- Onderzoek: dolfijnen worden socialer door klassieke muziek
Onderzoekers van de Universiteit van Padua in Italië hebben een bijzondere ontdekking gedaan: dolfijnen worden socialer als ze luisteren naar muziek van Beethoven en Saint-Saëns. Hoe zit dat?
In de studie werden acht dolfijnen geobserveerd die leven in een dolfinarium in Riccione, Italië. Er werd onderzocht hoe het gedrag van de dieren positief beïnvloed kan worden. Dit is belangrijk om het dierenwelzijn in een dolfinarium te kunnen verbeteren. De dolfijnen werden onderworpen aan verschillende vormen van prikkeling.
Zo luisterden de dolfijnen in zeven sessies twintig minuten naar klassieke muziek via een onderwaterspeaker. Onder andere Griegs Peer Gynt, Beethovens Mondscheinsonate en De Zwaan uit Le carnaval des animaux van Saint-Saëns werden gedraaid.
Lees meer over:
Topstukken: Le carnaval des animaux van Saint-Saëns
Op andere dagen kregen de dolfijnen twintig minuten lang het geluid van regen te horen (auditieve stimulus), kregen ze twintig minuten speelgoed om mee te spelen (uit eerder onderzoek bleek dat spelen een positief effect kan hebben op het gemoed van dolfijnen), of kregen ze twintig minuten lang natuurbeelden te zien op een scherm (visuele prikkeling). Zo werd onderzocht welke vorm van prikkeling van invloed was op het gedrag van de dieren.
Uitkomst onderzoek: muziek verandert het gedrag van dolfijnen
De onderzoekers ontdekten dat alleen de blootstelling aan klassieke muziek een langdurig positief effect heeft op het gedrag van de dolfijnen. De dieren waren zachtaardiger in de omgang met elkaar en zwommen langer synchroon.
Een reden hiervoor is het gevoel van ritme dat dolfijnen hebben. Je kunt het vergelijken met hoe mensen reageren op muziek. Door samen te luisteren en te dansen op muziek, maak je makkelijker connecties met anderen. Dat werkt hetzelfde bij dolfijnen.
Daarnaast leken de dolfijnen vrolijker en relaxter. Nog twee effecten van klassieke muziek die ook bij mensen zijn waargenomen. Zo veel verschillen we dus niet van deze intelligente zwemmers!