Bobby McFerrin, muzikale alleskunner
- Klassiek
- Bobby McFerrin, muzikale alleskunner
Je kent 'm misschien wel van het liedje Don't Worry, be Happy, de wereldwijde hit uit 1988 met dat aanstekelijke fluitmelodietje. Maar stemkunstenaar Bobby McFerrin voelt zich net zo thuis in de jazz of of in de klassieke muziek. Met zijn grote stembereik (van maar liefst 4 octaven) en uitzonderlijke techniek kan hij gezien worden als één van de grootste vocalisten van deze tijd.
Bobby McFerrin wordt op 11 maart 1950 in New York geboren in een gezin van klassieke musici. Zijn vader, Robert McFerrin senior, was de eerste zwarte solozanger bij de Metropolitan Opera. Bobby's moeder, Sara Copper, gaf als lyrische sopraan zangles aan het Fullerton College.
Priester
Rond zijn achtste begint Bobby met muzieklessen. Klarinet is zijn eerste liefde, maar later stapt hij over op de piano. Een carrière in de muziek ligt voor de hand, al koestert hij ook een tijd de droom om priester te worden.
Als pianist van coverbands, cabaret-acts en dansgroepen toert Bobby McFerrin door Amerika, totdat hij in 1977 zijn debuut maakt als zanger. Als hij begin jaren 80 als als zanger op mag treden op een aantal jazzfestivals, begint zijn ster te rijzen en krijgt hij een platencontract aangeboden.
Hitlijsten
Het is zijn derde album Simple Pleasures uit 1988 dat ineens een internationaal succes wordt. Het nummer Don't Worry, be Happy staat twee weken op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten, maar doet het ook goed in veel andere landen. En dat mag bijzonder heten voor een liedje dat volledig a capella is en waarvoor McFerrin alle geluiden zelf maakte, zonder gebruik te maken van instrumenten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het liedje maakt van Bobby McFerrin acuut een wereldster, maar hij besluit zijn succes niet uit te melken. In plaats daarvan neemt hij een sabbatical en volgt hij directielessen bij dirigenten als Leonard Bernstein en Seji Ozawa. Op z'n veertigste dirigeert hij het San Francisco Symphony Orchestra in Beethovens Zevende symfonie.
Yo-Yo Ma
McFerrins stijl laat zich niet in hokjes vangen. Hij zingt even gemakkelijk jazz als wereldmuziek, pop of klassiek, en neemt in 1992 het album Hush op met de wereldberoemde klassieke cellist Yo-Yo Ma. Twee jaar later wordt hij dirigent van het St. Paul Chamber Orchestra, een positie die hij in 2001 weer opgeeft om zich te kunnen richten op zijn zangcarrière, het maken van opnames en het componeren van koor- en operamuziek.
Ik gebruik het publiek als mijn kleurenpalet, mijn instrument
Samen zingen
McFerrin maakt graag muziek met grote groepen, of het nu professionals zijn of gewoon publiek. Samen zingen ziet hij niet als een gezellige 'singalong', maar als een wezenlijke manier om gezamenlijk muziek te creëren. In 2009 is McFerrin te gast bij het World Science Festival, waar hij samen met het publiek in de zaal improviseert op de pentatonische toonladder. Een aanstekelijk optreden!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Spotify
Op zijn 72ste is Bobby McFerrin nog steeds actief en treedt hij wereldwijd op. Al zijn albums, van pop tot klassiek, zijn onder meer op Spotify te beluisteren.