Hollywood in Deventer: Constance figureerde in '76 bij A Bridge Too Far
- Klassiek
- Hollywood in Deventer: Constance figureerde in '76 bij A Bridge Too Far
Stel je voor: je loopt op een doordeweekse dag door het oerhollandse Deventer en je stuit opeens op internationale sterren als Richard Attenborough, Joe Levine, Sean Connery, Elliott Could en Lawrence Olivier. Voor de inwoners van Deventer in de jaren zeventig was dit een realiteit. Want Deventer werd in de zomer van 1976 het decor van de wereldberoemde oorlogsfilm A Bridge Too Far.
Een van die inwoners van Deventer was Constance Scholten. Toen zij de soundtrack van A Bridge Too Far tijdens De Klassieken op NPO Klassiek hoorde, deelde ze haar verhaal. Constance woonde indertijd in Deventer en had net eindexamen gedaan.
Een vakantiebaantje hoefden mijn klasgenoten en ik dat jaar niet te zoeken. Figureren in dé film betaalde bizar goed (f 80,00 per dag) en wanneer zie je Elliott Could en Robert Redford nou van dichtbij?
foto: Constance Scholten
Rechts: Constance Scholten op de filmset in Deventer
Regisseur Richard Attenborough aaide op een heel warme dag over mijn wang en zei (in dat fraaie posh-Engels) "Are you hot, my dear?" Dat kon toen nog gewoon.
A Bridge Further
Op 17 september 1944 begonnen de geallieerden aan een offensief om de grote rivieren in Nederland over te steken, ook wel bekend als Operatie Market Garden. De één na laatste brug, de Waalbrug in Nijmegen, werd veroverd maar bij de brug in Arnhem stokte het geallieerde offensief. De slag om Arnhem was letterlijk ‘a bridge too far’.
De Iers-Amerikaanse journalist en historicus Cornelius Ryan schreef een boek over deze Slag om Arnhem, dat ook Hollywood-producer Joseph Levine onder ogen kreeg. Hij kocht de filmrechten van het boek en reisde vanuit Hollywood naar Arnhem om te bekijken of de stad geschikt zou zijn voor de opnames van de film. Maar hij kwam tot de conclusie dat van de oorspronkelijke situatie rond de brug niets meer over was.
Bij de IJssel in Deventer daarentegen, zo'n 35 kilometer verderop, lag een gelijksoortige brug. Slechts één flatgebouw stond in de weg, maar op een grote parkeerplaats naast de brug werden de Arnhemse villa's nagebouwd waar majoor John Frost in 1944 met zijn manschappen vier dagen standhield. Levine besloot samen met regisseur Richard Attenborough dat Deventer de ideale filmlocatie was. Met een budget van ongeveer 26 miljoen dollar zou het de duurste film tot dan toe worden.
Deventer had in die tijd nog veel verpauperde gebieden in het centrum. Dus voor een scène waarin Lawrence Olivier als arts tussen de rokende puinhopen scharrelt, hoefde alleen maar hier en daar een vuurtje te worden gemaakt.
foto: Constance Scholten
Het plein is de Brink in Deventer, maar moet Eindhoven, dat net bevrijd is, voorstellen
Een persoonlijke band
De muziek bij de film werd gecomponeerd door John Addison, die een heel persoonlijke band had met het verhaal - als jonge soldaat had hij namelijk gediend in het legerkorps dat ook in Arnhem heeft gevochten. Addison componeerde een van zijn grootste partituren, met een opzwepende, melodieuze mars in het midden, en verbluffende dramatische passages.
Selma van Dijk liet de soundtrack van 'A Bridge Too Far' horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug:
foto: Constance Scholten
De 'very American lady' op rechts is Mrs. Joe Levine en de acteur links is Elliott Could
Filmmuziek Top 200
De Filmmuziek Top 200 komt er weer aan! Op donderdag 6 en vrijdag 7 maart hoor je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.