Facts van de week

Zwitserland

  1. Klassiekchevron right
  2. Zwitserland

Chocolade

De cacaoboon en het verwerken daarvan bestaan al veel langer, maar chocolade werd pas echt populair toen de Zwitsers in de 19e eeuw technieken bedachten om chocolade te laten glanzen, houdbaar en stevig te maken, en melkchocolade uitvonden. De Zwitsers doen hun uitvinding eer aan, want ze zijn ook de grootste chocolade-eters ter wereld.

Hallucinerende Zwitsers

Absinth, het groene lievelingsdrankje van Vincent van Gogh, is naar alle waarschijnlijkheid uitgevonden in Zwitserland. De sterk alcoholische drank heeft nogal een reputatie, omdat het hallucinerend zou zijn en hordes mensen, vooral in de 19e eeuw, in het gekkenhuis liet belanden. De verkoop van Absinth is zelfs een tijdlang verboden geweest in delen van Europa. Na onderzoek bleek dat het wel meeviel met de effecten van Absinth, en sinds een aantal jaar is het weer overal te krijgen.

Wat wel ernstig hallucinerende werking heeft, is LSD. Deze drugs veroorzaakt vrij lange trips, waarin de gebruiker de wereld om hem of haar heen heel anders ervaart. De stof is uitgevonden door de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann.

Vierkante vlag

Zwitserland is 1 van de 2 landen met een vierkante vlag. Het rode vierkant met het witte kruis staat symbool voor Zwitserland. De andere vierkante vlag is eigendom van het Vaticaan. Zwitserland deelt wel meer met het Vaticaan, want de Zwitserse Garde, die Vaticaanstad bewaakt, bestaat echt uit Zwitserse militairen.

Langste tunnel

De langste tunnel ter wereld bevindt zich in Zwitserland. Met een lengte van 57km en 2.3 km diep onder de Zwitserse Alpen is de Gotthardtunnel de grootste ter wereld. Hij ontbreekt overigens in veel lijstjes over langste tunnels, omdat hij alleen voor treinverkeer is. De langste tunnel voor autoverkeer ligt in Noorwegen.

Op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt nog een beroemde tunnel: deze loopt in een cirkel en huisvest CERNs deeltjesversneller. In deze gigantische wetenschappelijke installatie wordt onderzoek gedaan naar elementaire deeltjes.

Hoofdstad

Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad. Zurich is de grootste stad. De regering huist in Bern. De regering van Zwitserland bestaat uit 7 ministers die elk een eigen departement hebben. Een president of premier is er niet, want de hele ‘bondsraad’ is samen staatshoofd. De ministers zijn om de beurt een jaar voorzitter ‘bondspresident’ van de bondsraad.

Zwitserse festivals

Floris Kortie bezoekt voor Klassiek viert de zomer het Musikdorf Ernen, in het pittoreske bergdorp Ernen. Veel bekender, en groter, is het Lucerne Festival in Luzern. Binnen een maand zijn hier meer dan 100 concerten, vaak met grote symfonische werken. Het bestaat al meer dan 75 jaar, en inmiddels zijn er een Luzern Festival Academy en een Luzern Festival Orchestra.

Gstaad is bekend vanwege het Gstaad Menuhin Festival, gesticht door legendarisch violist Yehudi Menuhin. Gstaad ligt in de Alpen vlak bij de Italiaanse grens, en deze omgeving inspireert de optredende musici nog steeds.

In Montreux vindt elk jaar het Montreux Jazz festival plaats. Begin juli spelen gevestigde namen aan en rond het meer van Genève, en in het Casino van Montreux. Overigens is Montreux ook bekend omdat er metershoog standbeeld van Freddie Mercury aan de rand van het meer staat.

Ster advertentie
Ster advertentie