Iris Woutera
- Klassiek
- Iris Woutera
Beeldend kunstenaar Iris Woutera gaat deze week in de Torenkamer werken aan een ruimtelijk en interactief sculptuur, waarin publiek, performers, geluid en ruimte elkaar ontmoeten.
Even voorstellen
Iris Woutera ontwerpt flexibele ruimtes, op menselijke maat gemaakt die door dansers tot leven worden gewekt. Samen met live muziek ontstaat een schouwspel, waarbij de toeschouwer even uit het hoofd gehaald wordt. ‘Lose your mind and come to your senses.’ (Pers). Woutera (Rotterdam, 1991) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie (Arts of Design). Ze gelooft in een toekomst waarin natuur en design meer samenvloeien. Ze maakt dan ook veelal organische vormen van gerecycled materiaal en zoekt naar sociaal maatschappelijke uitdagingen.
Torenkamerplan
In de Torenkamer gaat beeldend kunstenaar Iris Woutera werken aan een ruimtelijk interactief ontwerp, geïnspireerd op de cadans van een breiweefsel. Met de restanten van oude tentjes die ze aan het begin van de week gaat verzamelen op het festival Defqon, wil Iris een 260 meter lange sculptuur maken, die de torenkamer al cirkelend opvult. Met zeven performers laat ze deze sculptuur tot beweging komen. De cirkelvorm is er een om elkaar te ontmoeten. Zo verbindt de sculptuur publiek, performers, geluid en de ruimte, op een zintuigelijke manier.
Dag 1 - maandag 25 juni 2018
De cirkelende sculptuur, van stretch-materiaal en vederlicht frame, wordt gemaakt van gerecyclede tentstokken.
Op maandag ben ik naar het Defqon Nr.1-Festival gegaan om tentjes op te rapen die achtergelaten waren! Deze heb ik uitgezet in de studio van VondelCS om ze te laten drogen. De vangst is 300 meter glasfiber-materiaal.
De Torenkamer: Iris Woutera - Dag 1
Dag 2 - dinsdag 26 juni 2018
Het stretchende en beweeglijke textiel is geverfd! Dat gebeurde in grote pannen, gevuld met kleurstof en water op het vuur.
Nu worden de veertien stukken textiel in het torenkamertje verwerkt. De stof wordt onder de naaimachine gerimpeld. Voor de stevigheid wordt er lint opgezet, waarna het met de hand wordt afgewerkt.
Dag 3 - woensdag 27 juni 2018
Voortgang in het Torenkamer-atelier van de grote sculptuur! Op de muur heb ik mijn inspiratiefoto's gehangen. Dit zijn cirkelstructuren, gefotografeerd op straat.
Op de foto's een schaalmodel van de sculptuur en de verwerking van de lappen textiel!
De vorm van de sculptuur is geïnspireerd op natuurlijke processen, zoals het dag- en nachtritme en de seizoenen. De structuur is als een moleculaire opbouw van herhalende deeltjes. Er zit veel beweging in, doordat het materiaal is dat rekt en meebuigt.
De Torenkamer: Iris Woutera - Dag 3
Dag 4 - donderdag 28 juni 2018
Vandaag heb ik beneden in de studio de Defqon-tenten uit elkaar geknipt. De stokken heb ik in stapels gesorteerd; gelijke diktes bij elkaar.
In de Torenkamer zitten inmiddels alle lappen textiel aan elkaar en wordt er gewerkt aan de afwerking van de bovenrand. Dit blijkt iets meer werk dan gedacht... Tot laat heb ik zitten doorwerken. Spannend of het morgen af gaat komen!
Dag 5 - vrijdag 29 juni 2018
Een prachtige week in de Torenkamer! Hard gewerkt, maar het is dan uiteindelijk ook gelukt.
Het textiel en de tentstokken zijn tot een sculptuur geworden. In het torenkamertje heb ik deze week het textiel genaaid en in de benedenruimte zijn de tentstokken verwerkt. De materialen zijn als het ware tot leven verwekt en er kan prachtig mee bewogen worden. Nu naar buiten toe om te performen!
Vandaag hebben we al even op het bordes de sculptuur kunnen uittesten. Over een week, op vrijdag 6 juli, is het eindresultaat van de performance te zien bij de TorenkamerEXPO.
Tot dan!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.