Ivo Niehe over serie broers Jussen: 'onbegrijpelijk hoe zij dit weten te bereiken'
- Klassiek
- Ivo Niehe over serie broers Jussen: 'onbegrijpelijk hoe zij dit weten te bereiken'
Heel gewone jongens met een heel bijzonder leven: dat is het beeld van de pianisten Lucas en Arthur Jussen dat naar voren komt uit de nieuwe TV-serie Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee. Maker Ivo Niehe volgde de pianobroers en vertelde erover bij De Ochtend.
Luister het gesprek hier terug.
'Ze weten niet hoe dit is ontstaan'
"Ik heb eigenlijk niet begrepen hoe deze jongens dit niveau hebben weten te bereiken en met die quote begint de serie ook. Dat ze eigenlijk niet weten hoe dit allemaal zo is ontstaan", vertelt Niehe.
Niehe zag de broers Jussen een tijd terug spelen in het Concertgebouw en was zo onder de indruk, dat hij er een serie over wilde maken. "Joop van de Ende zag de eerste aflevering en die sprak een tekst die ik helemaal begreep. Hij zei: 'dit geeft hoop'. En dat is het ook. Jongens die zo enthousiast in het leven staan, kwalitatief zo goed zijn, geen wonderkinderen, en daarnaast nog zo toegankelijk. Dat is een cadeau om daar een paar maanden mee op te trekken", zegt hij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geïmpregneerd met muziek
De broers waren op jonge leeftijd al erg goed, maar toch noemt Niehe het geen wonderkinderen. "Hun vader en moeder waren musici. Dus overal in huis waren instrumenten. De vraag was: welke gingen ze kiezen? Vanaf dag één zijn ze geïmpregneerd met muziek." Het mooie van de ouders is volgens Niehe dat ze totaal geen druk op de broers hebben gelegd.
De broers staan volgens Niehe middenin het leven. "Helemaal aan het einde zeggen ze ook: als dit ooit weg zou vallen, kunnen we nog steeds een heel mooi en gelukkig leven hebben. En dat hoor ik mensen die zo gepassioneerd met hun muzikale leven bezig zijn, zelden zeggen."
'Ze doen het voor mij'
De kracht van de broers ligt volgens Niehe bij hun communicatie. Dit doen ze anders dan veel andere klassieke musici. "Anderen kruipen zodra ze het podium opgaan ongeveer in zichzelf en bij hen heb je altijd het gevoel: ze doen het voor mij."
Dat is ook wat Simon Reinink, directeur van Het Amsterdams Concertgebouw, in de serie zegt. "Hij zegt: het zijn woestleuke jongens op en buiten het podium en dat voel je ook op het podium." Je merkt volgens Niehe dat ze er zin in hebben en dat slaat ook op het publiek. "Daarnaast zorgen ze dat ze zo goed voorbereid zijn dat er nooit bladmuziek nodig is en ze nooit zenuwachtig zijn." Die ontspanning voel je volgens Niehe.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nog altijd op één kamer
Of de broers ook wel eens ruzie hebben? Daar heeft Niehe ze na maanden filmen niet op kunnen betrappen. "Ze slapen ook gewoon samen op één kamer. Het management boekt in de mooiste hotels, daar hebben ze grote suites. Maar zij zitten gewoon met z’n tweeën op één kamertje."
Het raadsel blijft
Voor Niehe blijft alleen nog wel één raadsel overeind, zegt hij. "Hoe kunnen zij zo gedisciplineerd leven? Ze studeren 5 uur per dag. Dat is hun werk. Het optreden is alleen maar de uitkomst daarvan." En ondanks al het succes zijn de broers nog steeds erg bescheiden gebleven. "Dat heb ik bij ieder interview met mensen uit het vak moeten wegknippen, want het is ongeveer de tweede zin wat iedereen zegt. Die bescheidenheid komt overal maar weer terug."
De eerste aflevering van Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee is woensdag 9 augustus te zien op NPO 1.
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.