De Ochtend
KRO-NCRV

Volgens Francis van Broekhuizen zit in deze familie-opera belangrijke boodschap

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Volgens Francis van Broekhuizen zit in deze familie-opera belangrijke boodschap

Francis van Broekhuizen kruipt in de huid van piraat Grace O’Malley in de familieopera Piratenkoningin. "Het stuk is gebaseerd op een bestaand figuur, maar ze hebben er een heel nieuw operasprookje van gemaakt", zegt van Broekhuizen bij De Ochtend.

Familie-opera 'Piratenkoningin' in première

Het verhaal

De opera gaat over een weesmeisje genaamd Oona. "Zij heeft een heel lief pleegbroertje die wordt ontvoerd door een hele gekke Engelse queen die kinderen in konijnen verandert zodat ze aaibaar zijn", vertelt Van Broekhuizen.

Oona houdt erg van piraten en leest dan ook altijd piratenboeken. Omdat ze hier zo in opgaat, verschijnt de piratenkoningin waarover ze leest ineens in haar leven. "En dat ben ik", zegt Van Broekhuizen. "Dan ga ik haar helpen haar innerlijke piraat te vinden. Samen gaan wij opzoek in het piratenschip naar dat broertje. We proberen hem te redden. Dus het is een heel lief leuk verhaal eigenlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Innerlijke piraat

Van Broekhuizen moest voor de opera zelf dus ook op zoek naar haar innerlijke piraat. "Maar die had ik heel snel gevonden", vertelt ze. "De muziek en tekst is echt op ons lijf geschreven."

De sopraan vindt het leuk dat de musici op het podium ook echt meedoen in het verhaal. "Dus je hebt een heel toneel vol met piraten terwijl ze ondertussen prachtige muziek aan het spelen zijn. En terwijl wij dat staan te zingen en gevechten houden. Dat is heel leuk.

#5 - Dit is inderdaad heel onveilig (S03) - Klassiek Inside

Diepere laag

Er zit volgens Van Broekhuizen een diepere laag in de opera, met een boodschap voor jong en oud. Dat vertelt ze in de podcast Klassiek Inside. "Kinderen zijn veel sterker dan we soms denken. Dus dat is wel leuk om mee te geven, ook aan de ouders. Je moet ze het vertrouwen geven dat ze het leven zelf ook aankunnen." Volgens Van Broekhuizen is dat vertrouwen nu extra belangrijk. "We leven in een wantrouwende samenleving. Kijk maar naar onze regering. Alles wordt gewantrouwd. Daar moeten we vanaf. We moeten wat meer vertrouwen in elkaar hebben en kijken wat mensen kunnen en welk talent ze hebben", vertelt ze. "Overal waar ik geïnterviewd word, zeg ik het even want in Den Haag schijnen ze het niet te snappen."

Gerelateerde podcast

Klassiek Inside

Klassiek Inside

Podcast Klassiek Inside
Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld.
Met: nieuwe cd’s, de recensierubriek 'Herkent u zich hierin?’ en de Tourartiest.
Luister alle muziek uit de podcast hier.

Ster advertentie
Ster advertentie