Classical Queers: deze queerpersonen kleurden de kunst- en muziekwereld
- Klassiek
- Classical Queers: deze queerpersonen kleurden de kunst- en muziekwereld
Classical Queers: dat is de titel van het boek dat Johannes Wirix-Speetjens schreef over queerpersonen uit de kunst- en cultuurwereld. In zijn boek laat hij zien hoe zij de kunstwereld hebben gekleurd. Wirix-Speetjens vertelde erover bij De Ochtend.
Na zijn studie theater in Antwerpen, ging Wirix-Speetjens aan de slag als acteur en presentator bij de Belgische zender Klara. Toen ontdekte hij hoeveel mensen in de kunst- en cultuurwereld, ook al in de vorige eeuwen, queer waren. Denk aan: Leonard Bernstein, Henriëtte Bosmans, Freddie Mercury, Ethel Smyth, Benjamin Britten en Frieda Belinfante. Daarover maakte hij eerst een serie podcasts voor Klara. En toen bedacht hij dat het ook mooi zou zijn er een boek over te schrijven.
Tsjaikovski
Ook de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski komt aan bod in het boek. In de afgelopen decennia zijn passages uit zijn brieven en dagboeken over zijn homoseksualiteit, die voorheen waren gecensureerd, steeds meer vrijgegeven. Daaruit blijkt dat hij niet worstelde met zijn geaardheid zelf, maar juist met de oordelen van de maatschappij, die hem met zijn toenemende roem steeds meer boven het hoofd hingen. Het bracht hem er zelfs toe een huwelijk met een vrouw aan te gaan.
Wirix-Speetjens vertelt hoe Tsjaikovski veel van zijn brieven schreef aan zijn broer, die ook homoseksueel was. Door die wetenschap voelde hij zich gesteund, aldus Wirix-Speetjens.
Lees meer over Tsjaikovski
Componist - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Eeuwen terug
In het boek gaat Wirix-Speetjens nog verder terug in de tijd dan
Tsjaikovski. Een aantal namen in het boek gaan echt een paar eeuwen
terug. Onder andere Jean Baptiste Lully
wordt genoemd, uit de zeventiende eeuw. Hij was componist en choreograaf van
Lodewijk XIV. Hij was getrouwd en had drie kinderen maar had ook
relaties met mannelijke studenten.
Meer weten? Luister hier het hele gesprek terug.
'Classical Queers' in de kunst- en cultuurwereld
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
Podium
Tragisch beeld van melancholieke Tsjaikovski klopt niet: componist had juist 'geweldig leven'
De Ochtend
Tentoonstelling Russische Rembrandt: 'Je ziet haar muzikaliteit in de schilderijen'
De Ochtend
Vreemde klank voor westers oor? De ud is veelzijdiger dan je misschien denkt
De Ochtend