De Ochtend
KRO-NCRV

Harp van 5000 euro nu voor prikkie na faillissement: mag dat wel?

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Harp van 5000 euro nu voor prikkie na faillissement: mag dat wel?

Afgelopen zomer vroeg De Utrechtse Muziekschool (DUMS) faillissement aan. Nu, drie maanden later, staan tientallen instrumenten te koop bij veilinghuis Troostwijk Auctions. Maar mogen die instrumenten wel verkocht worden?

Bij het veilinghuis staan tientallen instrumenten te koop, waar de muziekschool eerder gebruik van maakte. De instrumenten worden aangeboden voor een heel laag bedrag, zelfs de heel waardevolle instrumenten. Dat vertelt muziekdocent Bart Folkers aan de NOS. Een paar van die waardevolle instrumenten zijn dan ook al weg.

Niet de eigenaar

Om een beeld te krijgen: op de veilingsite wordt onder andere een harp aangeboden van het merk Lion Healy. Dit instrument is normaal minimaal 5000 euro waard, maar mensen bieden er nu een paar tientjes op. Muziekdocent Bart Folkers vindt het pijnlijk om te zien dat de instrumenten zo goedkoop verkocht worden, zegt hij tegen NOS. En dit kan ook helemaal niet, legt hij uit. DUMS is niet de eigenaar van de instrumenten en ze kunnen daarom ook helemaal niet verkocht worden.

Verwarring

De instrumenten zijn aangeschaft door Stichting Utrechtse Muziekschool (UMS) en DUMS heeft de instrumenten gehuurd. De namen lijken op elkaar en dat zorgt voor verwarring. Volgens Folkers is dat onderdeel van het probleem.

De curator heeft daar een andere mening over, omdat een deel van de instrumenten ooit zouden zijn overgedragen naar DUMS. De instrumenten zouden worden verkocht om de schuldeisers te betalen. NOS schrijft dat Folkers en zijn collega overwegen om juridische stappen te zetten.

Toekomstmuziek

Cellodocent Mariette Landheer, vertelde eerder bij Maatwerk over De Utrechtse Muziekschool en hoe jammer ze het faillissement vindt. "Kinderen hebben een inspirerend instituut nodig waar overal muziek klinkt, je vrienden maakt, en waar je met collega’s samenspelmogelijkheden creëert. Ik ben ervan overtuigd dat wij hiermee de basis leggen voor een volgende generatie musici", aldus Landheer.

Luister het hele fragment hieronder.

Toekomstmuziek #2: Mariette Landheer

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie