De Ochtend
KRO-NCRV

Zo klinkt een Sinterklaasgedicht door ChatGPT

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Zo klinkt een Sinterklaasgedicht door ChatGPT

Het is voor veel mensen nog even stressen en aanpoten vandaag: de Sinterklaasgedichten moeten af! Kan een chatbot of AI je daarbij helpen? "Het is snel, efficiënt, niet foutloos en niet van jou", zegt hoogleraar Pim Haselager bij De Ochtend.

Luister het het gesprek terug.

Minder persoonlijk

"Een sinterklaasgedicht mag natuurlijk grappig zijn en incorrect, maar het is vooral iets van een persoon naar een ander persoon", zegt Haselager. "Als je dat eruit haalt en je zit elkaar voorgeprogrammeerde gedichtjes voor te lezen, wat zit je dan eigenlijk te doen?"

"Het wordt minder persoonlijk, wat een keuze is. Als je geen tijd hebt, kan dat. Maar als je ieder jaar geen tijd hebt, houd er dan mee op", zegt Haselager.

Waarom doen we wat we doen?

"Het aardige van AI is toch dat het ons uitnodigt tot de vraag: waarom doen we wat we doen. Waarom vinden we dat belangrijk? Dat is eigenlijk een hele mooie vraag en die kunnen we ons allemaal stellen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij ziet het gebruik van ChatGPT ook terug in de werkstukken van studenten. "Als ze dat door ChatGPT laten schrijven, kunnen we de student niet beoordelen en zij hebben zichzelf niet getraind in het aanleren van bepaalde vaardigheden. Dus dan zitten we de boel gewoon met zijn allen in de maling te nemen. Dan kun je het beter niet doen."

Nadenken over wat je wil zeggen

Wel zullen vaardigheden veranderen door ontwikkeling van technologie, denkt Haselager. "Dat is altijd zo. Hoofdrekenen is bijvoorbeeld ook minder belangrijk geworden." Maar bij het schrijven van een tekst vindt hij dat toch anders. "Het is niet alleen maar het produceren van een woordvolgorde, wat die machines doen, maar toch ook wel nadenken over de inhoud. En vooral ook: nadenken over wat je zelf wil zeggen." Volgens Haselager is het kwalijk als mensen zichzelf niet meer trainen in het verwoorden van hun eigen gedachten. "En daarbij ook: het concretiseren van je eigen gedachten: wat vind ik nu eigenlijk? Dan ben je slecht bezig voor jezelf als je niet meer weet wat je vindt en dat je dat uitbesteedt."

Toch zijn er ook goede dingen die ontstaan door AI. Het samenvatten van teksten en hele feitelijke informatie, daar is AI volgens Haselager erg geschikt voor. "Dus ik verwacht bijvoorbeeld dat chatbots van bedrijven een vooruitgang zullen boeken." Daarnaast verwacht hij ook dat spraakherkenning beter zal worden.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie