Zo ontspan je in de natuur: 7 tips van boswachter Marieke Schatteleijn
- Klassiek
- Zo ontspan je in de natuur: 7 tips van boswachter Marieke Schatteleijn
Een stressvolle dag op werk, vast in de ochtendspits of examenstress. Deze week helpen we je daar een handje bij, want NPO Klassiek staat in het teken van Kalm met Klassiek. Niet alleen klassieke muziek kan daarbij helpen, ook de natuur doet wonderen. De natuur maakt ons blijer, gezonder en creatiever, schrijft boswachter van Staatsbosbeheer Marieke Schatteleijn in haar boek Natuurzin.
Naast blijer, gezonder en creatiever, maakt de natuur ook rustiger, vertelt Schatteleijn. Uit onderzoek blijkt dat alleen naar een afbeelding van de natuur kijken al rustiger kan maken. Maar het beste is natuurlijk om zelf de natuur in te gaan. Toch lukt het sommige mensen niet om dan helemaal te ontspannen. Daarom geeft Schatteleijn wat tips.
1. Telefoon weg
"Het is super cliché, maar het is heel belangrijk om je telefoon weg te leggen als je in de natuur bent. Even niet op je scherm kijken, maar vooral kijken wat er om je heen gebeurt", vertelt Schatteleijn.
2. Gebruik je zintuigen
"Zet je zintuigen open", zegt Schatteleijn. Het is volgens de boswachter belangrijk om alles waar te nemen. "De uitwerking op lichaam en geest gaat via je zintuigen: Je huid, je ogen, je oren en je neus. Die moet je openzetten en het dan als het ware laten gebeuren."
3. Omstandigheden creëren
Ondanks dat je in de natuur niets kan afdwingen, kun je volgens Schatteleijn wel omstandigheden creëren zodat het tot je kan komen. Door bewust te zijn van waar je bent bijvoorbeeld. "Raak ook eens dingen aan: de grond bijvoorbeeld. Ga desnoods tegen een boom zitten. Geneer je niet. Want dat fysieke contact doet het heel goed", vertelt Schatteleijn. "Dat deden we vroeger natuurlijk altijd als jager/verzamelaar. Dat voelt misschien een beetje ongemakkelijk om dat weer zo te herpakken, maar doe dat gewoon eens!"
Blote voeten
"Ik zie ook steeds meer mensen op blote voeten buiten lopen. Dat vind ik zo leuk. Dat is ook goed om te doen. Dan ga je ook veel aandachtiger lopen, want anders trap je op iets dat zeer doet. En het helpt ook heel erg om meer in je omgeving te raken", zegt Schatteleijn.
4. Hetzelfde rondje lopen
"Als je steeds hetzelfde rondje loopt, dan hoef je niet na te denken: waar moet ik naartoe", zegt Schatteleijn. Je kan je volgens haar helemaal overgeven aan de wandeling. "En wat heel mooi is, is dat je de seizoenen ziet veranderen als je steeds op dezelfde plek gaat wandelen. Dat is echt geweldig."
5. Pak de rustige momenten
Als je de mogelijkheid hebt, ga dan door de weeks de natuur in, in plaats van het weekend, tipt Schatteleijn. "Pak de rustige momenten. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld. Ik vind zelf het bos altijd heel erg fijn. Omdat daar veel verschillende vormen zijn die je rustig maken."
6. Kijk in de verte
"Voor het hoofd en de ogen is het goed en fijn om in de verte te turen. Zeker als je de rest van de dag op een scherm kijkt."
7. Ochtendlicht
Onze biologische klok heeft informatie van buitenaf -van het licht - nodig om de interne klok goed af te kunnen stellen op het ritme van de aarde. Het ochtendlicht is anders qua kleur en intensiteit dan het middag- en het avondlicht. "Dus het ochtendlicht helpt je enorm om overdag meer energiek te zijn en 's avonds eerder moe te zijn en beter te kunnen slapen", legt Schatteleijn uit. "Hoe vroeger hoe beter, maar dat is ook niet voor iedereen gegeven. Als jij om 9 uur naar buiten stapt is dat ook goed."
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
Bekijk hier de dronebeelden van het kerkhof met klassieke muziek
NPO Klassiek tipt
Kalm met Klassiek: playlist met 2,5 uur lang rustgevende muziek en natuurbeelden
De Ochtend
Zo versterken beelden van het Nederlandse landschap en klassieke muziek elkaar
De Muziekfabriek