Klassiek en chic? Dit is waarom musici altijd zwart dragen
- Klassiek
- Klassiek en chic? Dit is waarom musici altijd zwart dragen
Ga je naar een concert van een popartiest, dan is de kans groot dat je iemand op het podium ziet staan met opvallende kleding. Maar bij een klassiek concert is dat niet zo. De muzikanten zijn vaak bijna volledig in zwart, met een vleugje wit. Waarom dat zo is, lees je hier.
Uniform
Toen orkesten in het begin van de achttiende eeuw voor adellijke huishoudens speelden, droegen ze, net als andere 'bedienden' in het huishouden, een uniform – en dat uniform was over het algemeen een smoking met zwarte stropdas. Ook nu kun je de kleding nog steeds als uniform zien. Ze stralen op deze manier eenheid uit.
Alleen voor mannen
Bedenk dat in die tijd vrouwen nog niet in een orkest mochten spelen. Toen vrouwen vanaf het midden van de twintigste eeuw in professionele orkesten begonnen te spelen, volgde natuurlijk hun podiumuniform. Daarom dragen de meeste vrouwelijke muzikanten ook een nette zwarte jurk of rok, of een wit overhemd en een zwarte broek
Klassiek zwart
Maar er is meer. Als sinds de achttiende eeuw wordt zwart-witte kleding als klassiek beschouwd, en het allerbelangrijkste: het vestigt geen 'onnodige aandacht' op de muzikanten. Daar ligt dan ook het meest zwaarwegende argument. Orkestspelers dragen zwart, omdat het publiek wil genieten van de klank van de muziek. Veel muziekliefhebbers zijn van mening dat absoluut niets daarvan mag afleiden, zelfs de artiesten zelf niet.
Spelen in een orkest is een groepsprestatie. Een team van muzikanten, dat in harmonie werkt aan het gezamenlijke doel om een prachtige uitvoering neer te zetten. De enige podiumartiest die tijdens een klassiek concert niet zwart-wit mag dragen, is natuurlijk de solist. De solist is de speciale gast van de avond. Daar moet je juist wel naar kijken.

foto: ANP
Sterpianist Yuja Wang met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, in het Concertgebouw
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
De Mens achter de Matthäus in Edam: 'Na drie repetities moet 'ie weer staan'
De Ochtend
Zo klonk de zomer van 1945 in Nederland
De Ochtend
De Mens achter de Matthäus: organist en kistorgelverhuurder Peter Ouwekerk
De Ochtend