Deze klassieke muziek werd ooit uit de mis geschrapt
- Klassiek
- Deze klassieke muziek werd ooit uit de mis geschrapt
Een van de beroemdste requiemdelen is het Dies Irae. Verdi en Mozart componeerden er prachtige muziek voor. Maar wist je dat de katholieke kerk dit onderdeel ooit uit de mis schrapte? Presentator Wilfred Kemp en programmamaker Carel den Hertog vertellen je er alles over in de podcast Het Requiem.
#1 - Het Requiem, acht eeuwen onsterfelijke muziek (S04) - Meer dan Matthäus
Dag des oordeels
Dies Irae is Latijn voor dag van toorn. Het is het langste gezang van de wisselende gezangen, en gaat over de dag des oordeels. Het is niet zo’n vrolijke tekst. Het gaat over branden, de hel en de grote zondaar.
Het is een gezang dat is ontstaan in de 13e eeuw. "Je moet je voorstellen: deze eeuw was een hele onrustige periode. Er waren veel oorlogen, epidemieën en mensen dachten echt dat het einde der tijden nabij was", vertelt Kemp in de podcast. "En met het einde der tijden zou de dag des oordeels komen. Mensen waren doodsbang."
Geen wraakzuchtige God meer
"De Toorn van god, die wraakzuchtige god, verdwijnt in de loop der tijd", legt Kemp uit. "In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de toenmalige paus daarom gezegd: dit komt niet meer overeen met wat wij denken en wat wij voelen over God. God is voor ons een barmhartige, liefdevolle en vergevingsgezinde God." En het Dies Irae geeft toch een heel ander gevoel. De paus schrapte het daarom uit de officiële liturgie. "Ze wilden een ander godsbeeld neerzetten en niet die wraakzuchtige God."
"Het is fijn dat dat gebeurde ruim nadat onder andere Verdi zijn requiem schreef", zegt Kemp. Anders hadden we die versies nooit gehad. Meer weten over het Requiem? Luister de podcast hier.
Gerelateerde podcast
Meer dan Matthäus