De Ochtend
KRO-NCRV

Deze Oekraïense vluchtelingen kunnen nu weer instrument bespelen

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze Oekraïense vluchtelingen kunnen nu weer instrument bespelen

"We hadden twintig minuten om de meest noodzakelijke spullen te verzamelen en te vertrekken. Helaas kon ik mijn viool niet meenemen", vertelt de gevluchte Oekraïense Nataliia aan De Ochtend. Dankzij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds kan ze nu weer muziek maken. Dat geldt gelukkig voor veel meer Oekraïense (amateur)musici. Het afgelopen jaar bracht het fonds verschillende schenkers en ontvangers van instrumenten bij elkaar. "Je ziet nu hoe belangrijk muziek is", zegt Ben Cartens van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Een bijzonder project

Deze hele kerstweek hoorde je bij De Ochtend reportages over een bijzonder project. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zamelde instrumenten in voor Oekraïense musici, die naar ons land zijn gevlucht. Vaak zonder hun instrument. Maar dankzij gulle gevers en uitleners is het gelukt om veel gevluchte musici verder te helpen met een passend instrument.

foto: KRO-NCRV

Nataliia met schenker Marie-Louise

De universele taal van muziek

"Het voelde als een familielid waar ik geen contact meer mee had", zegt Nataliia over de tijd zonder haar instrument. Als professioneel violist in haar thuisland was ze gewend veel tijd door te brengen met haar viool. Gelukkig bood iemand haar een tijd geleden een viool aan, maar de stok was helaas niet goed. Nu heeft ze via een schenker bij het fonds alsnog een nieuwe vioolstok in bruikleen gekregen en daar is ze erg blij mee. Muziek maken is voor haar de beste manier van communiceren, vertelt ze.

Instrumenten voor Oekraine:Natalia

Muziek geeft vreugde

Ook Nicolaj kreeg een instrument via het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Hij verblijft in een speciaal opvanghuis in Rotterdam, opgezet door het Leger des Heils. Hij woonde voorheen in centraal Oekraïne. Tijdens zijn werk in de mijnbouw jaren geleden, kreeg Nicolaj een ongeluk. Daardoor zit hij nu in een rolstoel. Zijn familie adviseerde hem te vluchten. Doordat Nicolaj in een rolstoel zit, zou hij namelijk niet snel genoeg een schuilkelder in kunnen gaan.

Muziek speelde altijd al een grote rol in zijn leven. Het geeft hem vreugde, vertelt hij. Maar helaas kon hij zijn accordeon niet meeneem naar Nederland.

Verwerking van negatieve emoties

De locatiemanager, Daniël Schenk, hoorde dit verhaal en nam contact op met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Hierdoor kwam Nicolaj in contact met iemand die hem accordeon schonk. "De komst van de accordeon zorgt voor veel gezelligheid", vertelt Schenk. ’s Avonds wordt er vaak samen gespeeld en gezongen. "Muziek helpt bij de verwerkingen van negatieve emoties en helpt ze te draaien naar mooie, positieve gedachtes en gevoelens", aldus Schenk.

Luister hier de reportage met Nicolaj

In de reportages werd verder een bezoek gebracht aan:

  • De 16-jarige amateur-violist Polina. Ze woont met haar ouders in Mrija, een tijdelijk dorp met containers in Vlaardingen. Ze ontmoet daar voor het eerst Annet, die haar de viool van haar overleden moeder schonk.

foto: KRO-NCRV

Annet en Polina

Luister hier de reportage met Polina

  • De jonge violiste Renate woont bij een gastgezin in Groningen en studeerde viool in Oekraïne. Zij kreeg een prachtige viool in bruikleen en kon daardoor haar studie in Nederland voortzetten.

foto: KRO-NCRV

Renate en schenker Rien

Luister hier de reportage met Renata

  • Ook professioneel bassist Timur werd geholpen. Hij kon niet meer optreden tot hij een contrabas in bruikleen kreeg van Frans uit Oegstgeest. Timur toert nu weer door heel Europa.

Luister hier de reportage met Timur

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie