De Muziekfabriek
De Braadplaat
- Klassiek
- De Braadplaat
Tijdens de feestdagen is het tijd voor lekker eten! Carine en Jet geven je heerlijkste recepten, met een bereidingstijd die precíes even lang duurt als een mooi muziekstuk.
Luister tijdens de feestdagen iedere werkdag naar De Muziekfabriek tussen 12-14 uur op NPO Klassiek.
Vrijdag 20 december - Ho ho ho halloumi!
Ingrediënten:
- Halloumi
- Koolzaadolie/olijfolie (verse persing)
- Een takje rozemarijn
- Medjoul dadels
- Rode ui
Bereiding:
- Je snijdt de halloumi in dunne plakken en bakt ze aan elke kant goudbruin (circa 3 minuten per zijde) in goede kwaliteit met koolzaadolie of olijfolie.
- In een steelpan verwarm je diezelfde soort olie en verwarm je een takje rozemarijn mee.
- Voeg later klein gesneden Medjoul dadels toe en verwarm deze een minuut mee.
- Snij met een mandoline rode ui in zeer dunne ringen
- Serveer de halloumi met rozemarijn olie, dadels en uit snippers. Jammie!
Ho ho ho halloumi!
Zaterdag 21 december - Sage Ride!
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 2 eieren
- boter
- salieblaadjes
- parmezaanse kaas
Bereiding:
- Meng de bloem en de eieren samen en kneed het tot één geheel. Liefde en tijd zijn essentieel. Laat dit hierna rusten.
- Hierna kun je het deeg uitrollen of in de pastamachine gooien om er daarna lekkere brede linten van te snijden.
- Kook het pastadeeg een paar minuten.
- Als dit klaar is overgiet je het gekookte deeg met salieboter, peper en parmezaanse kaas.
Zelfgemaakte pastadeeg
Zondag 22 december - Zinderende zucchinisoep
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- Ui
- Munt
- 1 theelepel chili vlokken
- 2 blokjes bouillon
- Een partje limoen
- Room
Bereiding:
- Fruit de ui in een kookpan.
- Snij ondertussen de courgette horizontaal doormidden, maar niet helemaal tot het einde. Snij het dan in blokjes, dan krijg je halve maantjes.
- Gooi de courgette, gesneden munt en een theelepel chili vlokken bij de ui, als deze gefruit is en bak deze lekker door.
- Breng een liter water aan de kook in een waterkoker en giet dat bij de courgette en ui. Kook dit zachtjes en voeg twee bouillonblokjes toe.
- Kook dit door, pureer het daarna, doe het in een kommetje en voeg een beetje room toe. Eet smakelijk!
Zinderende zucchinisoep
Maandag 23 december - Bietenspread met feta
Ingrediënten:
- 1 gekookte rode biet
- 175 gr feta
- 1 teen knoflook
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout
- 30 gr pistachenoten, fijngehakt
- Takje peterselie, fijngehakt
Bereiding:
- Mix in de kom van je keukenmachine de gekookte rode biet met de feta. Voeg de knoflook, het citroensap en peper en zout toe. Meng totdat het zich een glad geheel vormt.
- Garneer de bietenspread met wat verkruimelde feta, pistachenootjes en wat gehakte peterselie.
- Serveer met (pita)brood of toastjes.
Bietenspread met feta
Dinsdag 24 december - Salade van witlof, schapenkaas, peer, rozijnen en pompoenpitcrunch
Ingrediënten:
Pompoenpitcrunch
- 2 el kokosolie
- 75 g pompoenpitten
- 2 tl garam masala
- 1½ el palmsuiker
- ½ tl zeezout
- snufje gedroogde chilipeper
Dressing
- 3 el rodewijnazijn
- * 1 el scherpe mosterd
- * 70 ml olijfolie
Salade
- 50 g Californische rozijnen
- 150 ml PX sherry (zoete sherry)
- 1 doyenné du comice-peer, eetrijp
- 4 struikjes witlof, losgehaald, grote blaadjes gescheurd
- 125 g harde Hollandsche blauwschimmelkaas, schaap of geit, grof verkruimeld
Bereiding:
- Verwarm voor de salade de rozijnen zachtjes 10 min. in de sherry. Laat in de stroperige sherry afkoelen. Zeef de rozijnen en bewaar de sherrysiroop.
- Verwarm voor de crunch de kokosolie in een steelpan met dikke bodem. Bak de zaden en andere ingrediënten hierin rondom, al omscheppend, goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar tot serveren goed afgesloten.
- Klop voor de dressing de azijn, mosterd en sherrysiroop in een kom tot een glad mengsel. Giet al kloppend in een dunne straal de olie erbij tot de dressing bindt. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar koel en afgesloten tot gebruik.
- Schil de peer niet, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne repen. Verdeel de witlof, rozijnen, peer en kaas over een schaal en druppel de dressing erover. Bestrooi met de crunch en serveer direct.
Salade van witlof, schapenkaas, peer, rozijnen en pompoenpitcrunch
Woensdag 25 december - Crodino mocktail
Ingrediënten:
- 2 flesjes Crodino
- 2 shots gembersiroop, gingerbeer of agavesiroop
- 2 flinkje scheuten tonic
- 10 ijsblokjes
- 2 takjes verse munt
- sinaasappelschijf
- Naar eigen smaak toevoegen: jus d'orange en/of bruiswater
Donderdag 26 december - Oliebollen
Ingrediënten:
- 1 grote goudrenet
- 50 gr sukade (optioneel)
- 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
- 100 gr krenten
- 200 gr blanke rozijnen
- 200 gr donkere rozijnen
- 1 l melk, lauwwarm
- 80 gr verse gist
- 1 kg bloem
- 20 gr zout
- 45 gr witte basterdsuiker
- 1 citroen, rasp
Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- poedersuiker
Bereiding:
Klik voor de volledige bereiding op deze link!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ster advertentie
Ster advertentie