De Mengtafel
NTR

De Mengtafel: Mark Knekelhuis en Interstellar Funk

foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. De Mengtafel: Mark Knekelhuis en Interstellar Funk

In De Mengtafel duikt Andrew Makkinga met mensen uit de elektronische muziekscene in de klassieke muziek. Eén klassiek werk is het startpunt van een zoektocht door genres. In deze aflevering zit hij aan tafel met Mark Knekelhuis en Interstellar Funk.

Mark van de Maat alias Mark Knekelhuis, is naast DJ vooral bekend als labeleigenaar van Knekelhuis. Hij heeft zijn favoriete klassieke muziek meegenomen. Én zijn vriend en collega Olf van Elden die als Interstellar Funk voor veel slapeloze nachten heeft gezorgd met zijn techno- en wavesets.

Mark Knekelhuis ontdekte klassiek toen hij een cassettebandje kreeg met Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. Hij nam het mee naar zijn kamer en toen hij ernaar luisterde voelde het als een soort rustige deken. Het is een lang stuk, maar je kan helemaal wegdromen. Iets wat ook bij de Indiaase raga-muziek kan die Mark ook heeft gevonden in het archief van Beeld en Geluid.

De klassieke muziek die Interstellar Funk (Olf van Elden) vooral kent is die van Phillip Glass. Wat hem vooral erg aanspreekt zijn de herhalende motieven, en die hoor je natuurlijk ook terug in elektronische muziek. En als bonus draait Olf een bijzondere plaat van de Franse chansonnière Birgitte Fontaine die hij kreeg van Antal, DJ en platenbaas van Rush Hour.

Beluister aflevering 2 van De Mengtafel

#2 - Mark van de Maat & Interstellar Funk - De Mengtafel

Beluister alle klassieke muziek uit de aflevering

Deze opnames komen uit het omroeparchief van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid. Met dank aan AVROTROS, NTR, MAX.

Over Mark Knekelhuis

Of hij nu bezig is met het oprekken van de grenzen van de elektronische dansmuziek via zijn label Knekelhuis en radioshows bij Red Light Radio en Intergalactic FM, of als frontman van elektronische punkact Volition Immanent met z'n partner-in-crime Parrish Smith, Mark Knekelhuis is een man die zich eerder aangetrokken voelt door het vreemde en het onbekende dan door comfort, invuloefeningen en zelfopgelegde censuur.

Mark vindt zijn drive als musicus, DJ en labelcurator in de onbegrensde vuurkracht van dansmuziek als een transformatieve expressie. Zijn brede muzikale spectrum beslaat eigenzinnige techno tot synth-pop, via elektronica, wave totaan ambient. Tijdens zijn sets laat Mark publiek deel uitmaken van een muzikale dialoog, waarin hij vragen oproept, zonder die per sé te willen beantwoorden en beperkingen of grenzen op te leggen.

Over Interstellar Funk

DJ / producerOlf van Elden is onder zijn alias Interstellar Funk een gekende naam op de line-up van menig festival en club. Ook internationaal is hij hard op weg om door te breken.hard. De afgelopen 10 jaar heeft hij het vak geleerd van de besten door zijn werk in de platenwinkels, studio's en dansvloeren van Amsterdam.

Voor kenners van de underground elektronische muziekcultuur is zijn doorbraak niet verrassend. Hij was resident DJ bij de legendarische club Trouw, en bij de alom geliefde opvolger De School.

Wat Interstellar Funk-producties en dj-sets onderscheidt, is van Eldens liefde voor de imperfecties en excentriciteiten die worden geassocieerd met experimentele analoge machinemuziek. Het zijn kemerken die je hoort ze in de new wave, electro, techno, jack-tracks en heavy elektronics die hij draait in zijn dj-sets. Ook hoor je terug in zijn eigen muziek die hij heeft uitgebracht op Dekmantel, Berceuse Heroique en Rush Hour, het toonaangevende label annex winkel- en distributiebedrijf waaraan hij sinds 2013 is verbonden.

Van Elden probeert continu het onwaarschijnlijke combinaties te maken. Zijn eigen label Artificial Dance, is een ideale uitlaatklep voor nieuwe en oude elektronische muziek die past in de bedwelmende, buitenaardse esthetiek van deze dj / producer.


Bron foto Interstellar Funk: Bart Heemskerk

Bron omslag: Voyage Select

Ster advertentie
Ster advertentie