Bach Podcasts

Bachs Kunst der Fuge: het échte werk

foto: Public domain
  1. Klassiekchevron right
  2. Bachs Kunst der Fuge: het échte werk

Bachs Kunst der Fuge is een werk vol raadsels, vol mystiek, een werk dat vragen oproept en aanleiding is voor theorieën, meningen en opvattingen waarbij de richtingenstrijd hoog kan oplaaien.

Wat bezielde Bach toen hij rond 1740 begon met het componeren van deze reeks fuga’s en canons op een moment dat niemand meer zat te wachten op zulke geleerde muziek? Is het zijn zwanenzang en stierf hij inderdaad tijdens het componeren van de laatste fuga, waarin hij zijn eigen naam op muziek heeft gezet met de noten B-A-C-H? Of maakte Bach de slotfuga met opzet niet af en verstopte hij er allerlei aanwijzingen in over hoe die fuga moest worden voltooid? Liet hij zich leiden door de gulden snede? Hoe zit het überhaupt met de getallensymboliek in Kunst der Fuge en wat is de betekenis van het getal 14?

Lees ook: Bach en het getal

Wouter Pleijsier duikt in Kunst der Fuge in nieuwe podcast

In de podcast Bachs Kunst der Fuge: het échte werk gaat presentator Wouter Pleijsier op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Hij plaatst wel een waarschuwing vooraf, want hij duikt diep in de materie. "Dux en comes, contrasubjecten, stretti, tripelfuga’s en canons per augmentationem in contrario motu zullen je om de oren vliegen. Vandaar een negatief luisteradvies: laat af en keer om voor het te laat is."

Beluister podcast

In dit concert spelen musici van het Radio Filharmonisch Orkest een bewerking van dit uitzonderlijke werk van Bach.

Kunst der Fuge

Opnamedatum

maandag 26 april 2021

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Joris van Rijn (viool), Eekhof, Michiel (viool), Sabine Duch (altviool), Sebastiaan van Eck (cello), Hans Wolters (hobo), Yvonne Wolters (althobo), Jos Lammerse (fagot), Freek Sluijs (fagot), Maike Grobbenhaar (piccolo), Stephan Kiefer (celesta), Esther Misbeek (klarinet), Diede Brantjes (klarinet), Esther Doornink (marimba), Vincent Cox (marimba), Frank van der Brink (klarinet), Sergio Hamerslag (klarinet), Mark Haeldermans (marimba), Hans Zonderop (marimba), Haar, Josje ter (viool), Nina de Waal (viool), Alexander van den Tol (viool), Annemijn den Herder (altviool), Huub Beckers (altviool), Mirjam Bosma (cello), Arjen Uittenboogaard (cello), Maria del Mar Escarabajal (viool)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest [leden van]

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Ster advertentie
Ster advertentie