JAAROVERZICHT MUZIEKNIEUWS 2019
- Klassiek
- JAAROVERZICHT MUZIEKNIEUWS 2019
Wat viel er op in de klassieke muziek, afgelopen jaar? Wat was van belang? NTR Podium blikt terug op 2019
Benoemingen
De Zwitser Lorenzo Viotti (29) wordt volgend jaar de nieuwe chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Nationale Opera, als opvolger van Marc Albrecht. Benjamin Goodson gaat het Groot Omroepkoor leiden. Qua benoemingen zette dit jaar een trend door: de aanname van meer vrouwelijke dirigenten, zoals Karina Cannelakis, die 12 oktober debuteerde als chef van het Radio Filharmonisch Orkest. Het meest besproken was toch wel het afscheid van de 90-jarige Bernard Haitink. Op 6 september dirigeerde hij zijn laatste concert, in het Zwitserse Luzern.
Debuut Karina Cannelakis
©️ Foto: Chris Christodoulou
Politiek en geld
Cultuurminister Van Engelshoven zegde 44 miljoen euro extra toe voor de basisinfrastructuur, de verzameling instellingen die directe subsidie van het rijk krijgen. Het Fonds Podiumkunsten krijgt juist minder geld om te verdelen. Eerlijke beloning van kunstenaars moet van de minister de norm worden. Ze wil dat een voorwaarde maken voor subsidietoekenning.
#metoo
Er was (helaas) regelmatig nieuws over ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ in de klassieke muziek. Dirigent Daniele Gatti maakte ruzie met het Koninklijk Concertgebouworkest over zijn plotselinge ontslag in 2018, vanwege ongepast gedrag. The Metropolitan Opera trof een schikking met voormalig chefdirigent James Levine, die beschuldigd was van seksueel misbruik. En Plácido Domingo raakte in opspraak. Een aantal operahuizen zegden de samenwerking met hem op. Andere partijen spraken hun steun voor Domingo uit.
Plácido Domingo
Prijzen
Grote winnaars in 2019:
- De Erasmusprijs voor componist en dirigent John Adams
- De Matthijs Vermeulenprijs voor componist Aart Strootman
- International Opera Award (beste dirigent) voor Marc Albrecht, chefdirigent van de Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest.
- De Johannes Vermeer Prijs 2019 voor theatermaker en operaregisseur Ivo van Hove.
- De Concertgebouwprijs voor Jaap van Zweden.
- De Nederlandse Muziekprijs voor slagwerker Dominique Vleeshouwers
Dominique Vleeshouwers
©️ Foto: Roy Overdijk
Overleden
- Componist Hans Kox, op 25 februari. Schreef meer dan 200 composities, waaronder zes symfonieën en 3 opera’s.
- Dirigent, pianist en componist Andre Previn, op 28 februari. Schreef filmmuziek, dirigeerde grote orkesten met trad op met jazz-zangeres Ella Fitzgerald.
- Cellist Anner Bijlsma, op 25 juli. Eén van de invloedrijkste, Nederlandse cellisten in de tweede helft van de afgelopen eeuw.
- Sopraan Jessye Norman, op 30 september. Met een unieke stem, lyrisch en dramatisch tegelijkertijd.
- Componist Theo Verbey, op 13 oktober. “Een meester-orkestrator en bedenker van glasheldere muzikale vormen”.
- Dirigent Mariss Jansons, op 30 november. Een van de belangrijkste dirigenten van zijn generatie. Leidde het Koninklijk Concertgebouworkest van 2004 tot 2015.
Jessye Norman
Anner Bijlsma
Maatschappelijke betrokkenheid
- Het Bach-festival Leipzig kondigt aan een bos te gaan planten, de Theaterdakenrevolutie gaat van start; ‘er moeten zonnepanelen op de daken van zalen komen’
- De Academy of St. Martin in the Fields speet samen met daklozen, violiste Anne-Sophie Mutter geeft benefietconcerten voor kinderen in Jemen
- Cellist Yo-Yo Ma geeft een concert voor vrede in de gedemilitariseerde zone in Korea
- Pianist Igor Levit spreekt zich uit tegen o.a. rechtsextremisme en ontvangt doodsbedreiging
Yo-Yo MA
Publieksbereik
- In het seizoen 2017 - 2018 stijgt het aantal bezoekers van professionele klassieke concerten met 5 procent, aldus het CBS
- Steeds meer mensen luisteren in 2019 naar klassieke muziek, via radio en door middel van cd’s en You Tube; betaalde streamingdiensten doen het minder goed
- Record voor André Rieu: trekt met Vrijthofconcerten in Maastricht 150.000 bezoekers