Actueel

Statement: zwarte rolmodellen in klassiek orkest

  1. Klassiekchevron right
  2. Statement: zwarte rolmodellen in klassiek orkest

Het Chineke! Orchestra treedt op 14 november 2019 in het Concertgebouw van Amsterdam. Dit succesvolle orkest bestaat nagenoeg volledig uit zwarte musici. Dit is een bewust statement.

Het Chineke! Orchestra is opgericht door de Britse Chi-chi Nwanoku. Ze loopt al lange tijd mee in de wereld van de klassieke muziek. Ze was nooit zozeer bezig met het feit dat zij de enige niet-witte musicus was in haar orkest. Toen de voormalig Britse minister van cultuur, Ed Vaizey, aan haar vroeg waarom zij de enige zwarte musicus was, ging er een lampje bij haar branden. Het balletje ging pas echt rollen toen ze in Londen een concert van het Kinshasa Symphony Orchestra uit Congo bijwoonde. Ze was verbijsterd door een bepaalde reactie van sommige bezoekers. Veel van hen keken ervan op dat een orkest met enkel zwarte musici de muziek van Beethoven en Berlioz prachtig speelde. Minister Vaizey stelde voor dat ze een zwart orkest zou opzetten.

Zoektocht

Het was een enorme uitdaging om een orkest samen te stellen met zwarte musici of musici met een migratie-achtergrond. Zelf kende Nwanoku maar drie niet-witte collega's. Ze ging langs orkesten, muziekgezelschappen en conservatoria om leden te werven. De twee Nederlanders Yannick Hiwat en Pierre Buizer zijn ook onderdeel van het orkest. Yannick Hiwat vertelde in Podium over het orkest:

Yannick Hiwat over Chineke! Orchestra

Een mogelijk gevolg van het vormen van een zwart orkest is de kritiek dat witte musici niet welkom zouden zijn. Nwanoku weerlegt deze kritiek:

"Chineke! discrimineert niet, maar vormt een broodnodige correctie op een scheve balans. Vóór Chineke! waren er nauwelijks zwarte rolmodellen in de klassieke muziek. Die hebben we nu wel. Dat is belangrijk als je jonge mensen van kleur wilt laten merken dat deze kunstvorm er ook voor hen is."

Chineke! heeft ook een jongerenorkest. Jongeren krijgen les van de leden van het grote orkest. Zo wordt het voorbeeld gesteld dat zwarte jongeren ook een carrière als klassiek musicus kunnen ambiëren.

Witte musici zijn overigens ook welkom bij het Chineke! Orchestra. "Je hoeft niet zwart te zijn om mee te doen, als je onze filosofie maar deelt en steengoed speelt."

Veranderen cultuur

Met dit orkest wil Nwanoku ook het bewustzijn creëren van het feit dat musici met een kleur niet onderdoen voor witte musici. "Je gezicht moet in het orkest passen. Ik heb destijds geluk gehad, maar een gekleurd persoon moet over het algemeen twee keer zo hard werken om half zo ver te komen. Aan die cultuur valt nog een hoop te verbeteren."

Het orkest heeft ook bewezen dat zij prachtige muziek kunnen maken. Inmiddels heeft Chineke! Orchestra al 40 concerten gegeven in binnen- en buitenland. Op donderdagavond 14 november kan het orkest aanschouwd worden in het Amsterdamse Concertgebouw. Naast muziek van Beethoven en Brahms wordt ook muziek van de zwarte componist Samuel Coleridge-Taylor gespeeld.

Bekijk een optreden van het Chineke! Orchestra:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: Trouw

Ster advertentie
Ster advertentie