Amsterdam geeft 'kapsalon' Concertgebouw officiële waarschuwing
- Klassiek
- Amsterdam geeft 'kapsalon' Concertgebouw officiële waarschuwing
De cultuursector voert vandaag actie tegen het uitblijven van versoepelingen van de coronaregels. Door optredens te verzorgen tijdens knipbeurten kunnen de theaters en concertzalen toch open. Gisteren liet burgemeester Halsema van Amsterdam weten te zullen handhaven, en de burgemeesters van Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen volgden. Toch gaat de actie door. Onder andere violist Wouter Vossen gaat vandaag optreden, hij vertelt erover in De Ochtend van 4.
Vossen, concertmeester van het Residentie Orkest en één van de leden van het Storioni Trio, opent vandaag met dat trio de kapsalon in het Muziekgebouw Eindhoven.
Ook de burgemeester van Eindhoven is van plan te gaan handhaven. Of dat Vossen zenuwachtig maakt? "Nee, ik vind het niet zo relevant, hij moet doen wat hij moet doen. En wij gaan dat ook doen."
Tijd voor een duidelijk signaal
"Wij gaan vandaag pal voor de cultuur staan", gaat Vossen verder. "Niet alleen voor de uitvoerende kunst, ook voor het muziekonderwijs, de musea en de dansgezelschappen."
Het is tijd voor een duidelijk signaal, vindt Vossen: "De cultuur verdient ook een mooie plek in deze maatschappij."
En wat als de politie komt en zegt dat het moet ophouden? Vossen: "Ik ga heel lang doorspelen, ik geloof erg in de kracht van muziek."
Het gesprek met Wouter Vossen in De Ochtend van 4
Diederik Ebbinge bij talkshow M over Kapsalon Theater
Gisterenavond schoof één van de initiatiefnemers van Kapsalon Theater, Diederik Ebbinge, aan bij de talkshow M. Hij vertelde daar waarom de actie alsnog doorgaat, ondanks de aangekondigde handhaving.
"We zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. Misschien is het ook wel goed dat dit gebeurt. Dan is nu het besluit dat we niet meer dat braafste jongetje willen zijn."
Video niet beschikbaar
Tijdelijke kapsalon in het Amsterdamse Concertgebouw is open
Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest doen mee aan de actie Kapsalon Theater. Dat vertelde directeur Simon Reinink van het Concertgebouw dinsdagochtend in De Ochtend van 4.
Reinink en het orkest willen, net als andere artiesten en theaters, aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van de cultuursector in het coronabeleid. "Wij pleiten samen met alle cultuurinstellingen die meedoen voor een eerlijk perspectief", aldus de directeur op NPO Radio 4.
foto: Concertgebouw
De kapsalon in het Concertgebouw
En zo klinkt het in de kapsalon:
Video niet beschikbaar
Niet gehandhaafd bij 'kapsalon' Concertgebouw Amsterdam
Er zijn vandaag geen handhavers van de gemeente geweest bij de 'kapsalon' in Concertgebouw Amsterdam. Dinsdag kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan dat ze de geplande acties van woensdag in theaters en musea niet toestaat en dat er gehandhaafd zou worden. Dat is bij het Concertgebouw niet gebeurd, aldus een woordvoerder.
De zegsman was blij "dat er weer symfonische muziek klonk in het gebouw. En dat het signaal hiermee afgegeven is". In het Concertgebouw werden twee mensen tegelijk geknipt en werd klassieke muziek gespeeld. Om 11:00 uur was de actie afgelopen. Maximaal vijftig klanten konden hun haar laten knippen of stylen terwijl het Concertgebouworkest repeteerde onder leiding van dirigent Susanna Mälkki. Bezoekers moesten bij de ingang een coronatoegangsbewijs en een ID laten zien.
Dat de gemeente mogelijk een vroegtijdig einde kwam maken aan de protestactie omdat het tegen de coronaregels is, was voor de concertzaal geen reden om de actie Kapsalon Theater af te blazen.
Wij vonden de boodschap te belangrijk om het vanwege mogelijke handhaving door de gemeente niet door te laten gaan.
Kapsalon Theater is een landelijke actie waarbij theaters door heel het land mensen een knipbeurt geven terwijl ze naar een voorstelling kunnen kijken. De culturele sector is ontevreden omdat bijna alle sectoren weer open zijn, behalve zijzelf en de horeca. Dinsdag maakten enkele gemeenten bekend te zullen handhaven op de acties.
Bron: ANP
De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. In het Concertgebouw was woensdag een 'kapsalon' ingericht als protest tegen de sluiting van cultuurinstellingen vanwege corona.
De gemeente erkent dat culturele instellingen het zwaar hebben, maar "de regels gelden voor iedereen". "Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving", aldus een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Een woordvoerder van het Concertgebouw bevestigt dat er een waarschuwing is binnengekomen, maar pas nadat de deuren alweer dicht waren gedaan. Tijdens de openstelling zijn er geen boa's langs geweest. "De burgemeester had al per brief aangekondigd dat er een waarschuwing zou volgen als we open zouden gaan. Dat is voor ons geen moment reden geweest om de openstelling af te blazen. De boodschap is voor ons te belangrijk", zegt de woordvoerder. "We hebben al die tijd alle regels opgevolgd, tot in het ridicule aan toe. We wilden nu toch op één moment onze stem laten horen, zeker nu alles open is waar veel mensen komen, zoals de IKEA."
Deze waarschuwing heeft vooralsnog geen consequenties, aldus de Concertgebouw-zegsman.
Bron: ANP
Als je er meer krijgt, moet je dicht. Maar we zijn al dicht, dus dat is niet aan de orde.
Francis van Broekhuizen en Gregor Bak repeteren voor Kapsalon Theater
Ook sopraan Francis van Broekhuizen en pianist Gregor Bak laten van zich horen tijdens Kapsalon Theater. Ze studeren een heel toepasselijk lied in!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.