Actueel
NTR

Rijkssubsidies toegekend: wie popt champagne en wie vist achter het net?

foto: Fonds Podiumkunstenfoto: Fonds Podiumkunsten
  1. Klassiekchevron right
  2. Rijkssubsidies toegekend: wie popt champagne en wie vist achter het net?

De Raad voor Cultuur heeft vandaag het kabinet geadviseerd welke orkesten en ensembles een plek krijgen in de culturele basisinfrastructuur (BIS) in de periode 2025-2028. Dit keer geen nieuwkomers in de klassieke hoek, wel afvallers: Holland Baroque en Holland Opera krijgen de komende vier jaar geen plek in de BIS. Dat betekent: geen vierjarige subsidie. "Wij zijn verbijsterd", aldus Holland Opera.

In een persbericht reageert het afgevallen Holland Opera: "Wij zijn verbijsterd door het respectloze advies van de raad. Dit advies laat zich totaal niet rijmen met het vorige advies voor de huidige periode. Ondanks corona hebben wij het merendeel van onze plannen, zowel artistiek als met de verschillende partners en makers uitgevoerd conform het eerdere zeer positief beoordeelde beleidsplan."

Daarnaast merkt Holland Opera op dat er maar aan één voorstelling in de afgelopen periode wordt gerefereerd. "Terwijl Holland Opera als eerste operahuis weer een voorstelling bracht tijdens corona (Vliegende Hollander). En ons laatste succes: Reinaert de V. (première december 2023) wordt überhaupt niet genoemd."

Holland Baroque reageert verslagen op de uitslag.

Club Classique

Ook Club Classique zit net aan de verkeerde kant van de zaaglijn. Beluister hieronder het gesprek dat Hans Haffmans vandaag met violist en oprichter Myrthe Helder had.

Gesprek met Myrthe Helder van Club Classique

Fonds Podiumkunsten

Ook het Fonds Podiumkunsten (FPK) heeft haar subsidieverdeling bekendgemaakt. Zij hebben contact met de Raad voor Cultuur (RvC) bij dubbele aanvragen: je krijgt namelijk geen toekenning uit beide potten. Zodra een aanvraag door de Raad voor Cultuur wordt gehonoreerd, stopt het proces van aanvraag bij het Fonds. De RvC en FPK communiceren niet inhoudelijk over een aanvraag.

Matangi Quartet gaat herijken

Bij het FPK vist het Matangi Quartet achter het net. Gelukkig krijgen zij wel ondersteuning van de gemeente Den Haag. Eerste violist Maria-Paula Majoor is toch opgewekt: "Ik had voor de zekerheid wel drie dagen rouw ingecalculeerd, maar het maakt ook een heleboel creativiteit los: nu gaan we het eens even heel anders doen", zegt ze tegen Podium.

Zelf benieuwd hoeveel geld er precies is toegekend aan welk ensemble, en wat de redenen hiervoor zijn? Lees hier het advies van de Raad voor Cultuur. De besluiten van het Fonds Podiumkunsten over de meerjarige subsidies 2025-2028 vind je hier.

Subsidie geeft meer financiële vrijheid, legt Majoor uit, waardoor het kwartet meer tijd heeft om te studeren en hun kwaliteit te verbeteren. "En je hebt meer ruimte om expertise in te huren op zakelijk gebied en je musici goed te betalen. Dat heeft bij ons prioriteit, omdat Matangi niet alleen met zijn vieren werkt", legt Majoor uit.

"Maar het is niet zo dat het bestaan van ons kwartet afhangt van de bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, wij hebben het onze eerste 21 jaar ook zonder gedaan", zegt Majoor. Volgens haar is het een kwestie van herijken: vaker subsidies op projectbasis aanvragen of meer concerten spelen. En ze ziet voordelen: "Geld van de overheid beperkt je ook in zekere zin, want je moet verantwoorden waar je het aan uitgeeft. Je kunt dan niet zomaar last minute van plan veranderen."

Bachfestival Dordrecht baalt

James Oesi, de nieuwe artistiek leider van het Bachfestival Dordrecht, krijgt gelijk een bittere pil te slikken: het festival krijgt geen subsidie uit het FPK.

Quote

"Het is ontzettend balen, want zo'n plan kost heel veel werk en energie"

James Oesi, artistiek leider Bachfestival Dordrecht

Tegen Podium zegt hij: "Het is ontzettend balen, want zo'n plan kost heel veel werk en energie. Maar het was al bekend dat er in ons landsdeel flink overvraagd is, dus het was vanaf het begin duidelijk dat er mensen buiten de boot zouden vallen."

Over de toekomst van het festival hoeven liefhebbers zich geen zorgen te maken: "Het Fonds Podiumkunsten was een relatief klein onderdeel van onze begroting." Al blijft het natuurlijk spannend: "Je moet wel elke vier jaar je bestaansrecht bevestigen om structureel subsidie te krijgen."

Wonderfeel popt champagne

Wel gaat de vlag uit bij het Wonderfeel-festival: zij hebben bijna een miljoen gekregen van het FPK voor de komende vier jaar, dat is bijna een ton meer dan de vorige periode.

Quote

"We hebben gegild, gedanst, gesprongen en de champagnekurk laten knallen"

Tamar Brüggeman, directeur Wonderfeel-festival

Directeur Tamar Brüggeman zegt tegen Podium: "We hebben gegild, gedanst, gesprongen en de champagnekurk laten knallen. Maar we vinden het heel erg voor de 36 festivals die zijn afgewezen. In onze appgroep met andere festivals is het heel stil. En ondertussen zijn we nog steeds T-shirts tegen de btw-verhoging van Jip van der Toorn aan het inpakken, want daar zijn we nog wel boos over."

Cellofestival Zutphen viert feest

Feest is het ook bij Cellofestival Zutphen, want zij krijgen voor het eerst geld toegekend van het FPK: ze vroegen 32.000 euro en kregen dat ook. Blijdschap alom, vertelt artistiek directeur Jeroen den Herder. "We kunnen nu onze plannen waarmaken."

Daarnaast kunnen ze nu gaan samenwerken met andere festivals die deze subsidie ontvangen, want dat biedt mogelijkheden om samen nog meer geld aan te vragen.

En nu?

De kersverse cultuurminister Eppo Bruins kan binnenkort wel wat gelobby verwachten van partijen die het niet eens zijn met het advies van de Raad voor Cultuur. Doorgaans neemt de minister het advies over en presenteert hij dit op Prinsjesdag. Pas daarna kunnen instellingen officieel bezwaar aantekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie