Fragment

Sweelinck volgens componisten van nu: Aspasia Nasopoulou

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sweelinck volgens componisten van nu: Aspasia Nasopoulou

In 1621 overleed een van de grootste Nederlandse componisten allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. NTR Podium vraagt 400 jaar na zijn dood aan zes componisten van nu om zijn nalatenschap om te zetten in nieuwe muziek. Vandaag componist Aspasia Nasopoulou.

Luister het hele interview met Aspasia Nasopoulou terug. Foto: Melanja Palitta

Aspasia Nasopoulou heeft zich voor haar werk Dans voor Orpheus van Amsterdam laten inspireren door wat ze tegenkwam toen ze zich in Sweelinck verdiepte. Voordat ze ging componeren wilde ze eerst meer over hem te weten komen. Ze las over hem en speelde en beluisterde zijn muziek. In zijn oeuvre hoorde ze zijn speelse kant duidelijk terug door variaties, imitaties, echo's en improvisatie-achtige lijnen.

In veel van haar werk maakt Nasopoulou gebruik van tekst. Ook nu vond ze een tekst die haar inspireerde. Cornelis Plemp prijst in zijn tweedelige geschiedenis van Amsterdam getiteld de Patria, de verdiensten van zijn vriend en leermeester in een korte paragraaf. "Plemp verkeerde als advocaat, musicus en dichter in de kringen van P.C. Hooft en Joost van den Vondel die allebei bekende grafschriften schreven voor Sweelinck, maar deze lovende tekst in het latijn leende zich uitstekend voor het lied-deel van de compositie ", aldus Nasopoulou.

Het werk Dans voor Orpheus van Amsterdam wordt in première gebracht door een blokfluitkwartet bestaand uit vier leden van The Royal Wind Music. Maar ze spelen ook werk van Sweelinck himself.