Fragment

Dirigent Jurjen Hempel vreest voor 'zijn' Jeugdorkest Nederland

foto: Jessie Kampfoto: Jessie Kamp
  1. Fragmentenchevron right
  2. Dirigent Jurjen Hempel vreest voor 'zijn' Jeugdorkest Nederland

Spelen in een orkest of ensemble, zingen in een koor of meedoen aan een concours – veel jong talent ontwikkelt zich er op muzikaal én sociaal vlak mee. Voor de meeste jonge musici is er niks leuker of belangrijker dan op deze manier met muziek bezig te zijn. En dit te kunnen delen met leeftijdsgenoten is een verrijking waar de meesten nog geen woorden voor hebben.

De kans dat ze deze zullen vinden is met het besluit van het Fonds voor Cultuurparticipatie tot subsidiestop voor zes landelijke muziekinstellingen voor jong talent geminimaliseerd. Ondanks positieve beoordeling lijken de Nationale Jeugdorkesten Nederland, hetPrinses Christina Concours, Vocaal Talent Nederland, hetRicciotti ensemble,het Nederlands Vioolconcours en Britten voor Jong Muziektalent allemaal hun subsidie te verliezen.

De organisaties zijn daarom een petitie gestart: www.laatmuzikaaltalentnietstilvallen.nl– omdat ze willen voorkomen dat, na het sluiten van de meeste muziekscholen, ons land ook nog het ‘Jong Oranje van de muzieksector’ verliest.

We bellen met Jurjen Hempel , dirigent bij het Jeugd Orkest Nederland en de 16-jarige violiste van het orkest, Aagje Beaumont. Aan de vooravond van hun buitenlandse tournee repeteren de 90 jonge orkestleden deze week hard in het Apeldoornse Theater Orpheus.