Fragment

Het gesprek - Christi Klinkert

foto: Bosmanfoto: Bosman
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Christi Klinkert

Annemieke Bosman in gesprek met Christi Klinkert, conservator van overzichtstentoonstelling Maarten van Heemskerck in drie musea.
Dit najaar is – 450 jaar na zijn dood – de eerste overzichtstentoonstelling ooit van Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 – Haarlem, 1574) te zien in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. 
Elk museum toont een belangrijke periode uit het leven van deze invloedrijke en succesvolle 16de-eeuwse kunstenaar. In het Frans Hals Museum staat het vroegst bekende werk van Heemskerck centraal, gecombineerd met dat van tijdgenoten als Jan van Scorel en Jan Gossart. In 'Naar Rome' vertelt Stedelijk Museum Alkmaar over Heemskercks reis naar Italië en laat zien hoe die ervaring uitmondde in gedurfde en voor die tijd verrassende en vernieuwende werken. 
En het Teylers Museum zet Van Heemskerck neer als vernieuwer van de Nederlandse prentkunst. Met ruim 60 etsen, kopergravures en houtsneden toont het museum in het intieme Prentenkabinet het succesvolle ondernemerschap van de kunstenaar: zijn prenten werden breed verspreid en waren een inspiratiebron voor onder meer Rembrandt.



Maar liefst 150 werken – waarvan 134 van Heemskerck – zijn te bewonderen, met topstukken uit The Metropolitan Museum of Art (New York), Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (Madrid), The National Gallery (Londen), het Rijksmuseum (Amsterdam),