Het gesprek - Peter de Wit
- Fragmenten
- Het gesprek - Peter de Wit
Shula Tas in gesprek met striptekenaar Peter de Wit.
Dit najaar toont het museum Tot Zover in Amsterdam tekeningen en schetsen over de dood van Peter de Wit in de tentoonstelling Doodleuk.
In cartoons en strips zijn dood en uitvaart geliefde thema’s, maar zelden zijn ze onderwerp voor een hele serie. Zo niet bij striptekenaar Peter de Wit (1958), onder meer bekend van Sigmund. Hij begon te schetsen en hield niet op.
Peter de Wit (1958) begon zijn loopbaan in 1979 in het weekblad Eppo met de cowboystrip Stampede! Daarnaast maakte hij wekelijks het Redactiestripje en tekende hij De Familie Fortuin, een gagstrip over een asociale familie.
Met collega Hanco Kolk schreef hij scenario’s voor zijn strip Gilles de Geus. Sinds 2000 maakt hij met Kolk de dagstrip S1ngle over drie jonge vrouwen in de grote stad.
De bekendste creatie van Peter de Wit is Sigmund, een dagelijkse strip over een psychiater die niet zachtzinnig met zijn patiënten omspringt. Deze dagstrip staat sinds 1994 in de Volkskrant en jaarlijks wordt een selectie van de afleveringen gebundeld door uitgeverij De Harmonie.
In 1995 won Peter de Wit de VSB-Publieksprijs voor zijn boek Sigmund eerste sessie en in 1999 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.