Het gesprek - Sana Valiulina
- Fragmenten
- Het gesprek - Sana Valiulina
Annemieke Bosman praat met schrijfster Sana Valiulina. Het verhaal van haar familie wordt verteld in de film Turn your body to the sun, die vanaf donderdag in de bioscoop te zien is.
In de film Turn your body to the sun van regisseur Aliona van der Horst onderzoekt Sana Valiulina het verleden van haar stille, ondoorgrondelijke vader, die tien jaar in een stafkamp van Stalin heeft gezeten. Met intieme brieven, dagboeken en unieke kleurbeelden uit deo orlog wordt een zowel een persoonlijk als een universeel verhaal verteld, dat nog steeds diepe sporen achterlaat.
Sana Valiulina (Estland, 1964) groeide op in Tallinn in een gezin van niet-religieuze islamitische Tataren. Ze studeerde Noorse taal- en letterkunde in Moskou en verhuisde in 1989 naar Amsterdam. In 2000 verscheen haar debuutroman Het Kruis, over het leven in een studentenflat in Moskou. In 2002 volgde de novellebundel Vanuit nergens met liefde. Voor haar monumentale epos Didar en Faroek(2006), over WOII en de nasleep daarvan in de Sovjet-Unie werd ze genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Dit liefdesverhaal over twee mensen die door oorlog en terreur van elkaar gescheiden worden maar elkaar uiteindelijk toch weer weten te vinden, is deels gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.Meer recent publiceerde ze Kinderen van Brezjnev (2014) gevolgd door Winterse Buien: of ben ik wel geïntegreerd genoeg? (2016) en Root and Branch (2021) waarin ze de sporen van haar vader volgde.