Het gesprek - Ramsey Nasr
- Fragmenten
- Het gesprek - Ramsey Nasr
Annemieke Bosman in gesprek met Ramsey Nasr.
In 2022, een lustrumeditie, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is ‘natuur‘ en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt t.e.m. woensdag 2 februari.
Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur.
Hij studeerde in 1995 af aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck in Antwerpen met de zelfgeschreven monoloog De Doorspeler. Antwerpen bleef lange tijd zijn woonplaats, tegenwoordig woont hij in Amsterdam.
In 2000 debuteerde Nasr als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Zijn tweede dichtbundel, onhandig bloesemend (2004), werd bekroond met de Hugues C. Pernath-Prijs. In 2005 werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. De stadsgedichten werden in 2006 gebundeld onder de titel Onze-lieve-vrouwe-zeppelin. Eind april 2007 ontving Ramsey samen met Tom Lanoye en Bart Moeyaert een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun werk als stadsdichters.
Een grote verzamelbundel van zijn poëzie verscheen in 2009: Tussen lelie en waterstofbom. In 2010 werden poëziebloemlezingen gepubliceerd in het Engels en het Georgisch.
Op 28 januari 2009 (Gedichtendag) werd Ramsey voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Hij trad hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland, een bloemlezing uit zijn vaderlandse gedichten tot dan toe, aangevuld met opiniestukken. Voor deze bundel ontving hij op in 2012 de E. du Perronprijs 2011.
Op Gedichtendag 2013 verscheen ter gelegenheid van zijn afzwaaien als Dichter des Vaderlands bij De Bezige Bij de 300 pagina’s tellende dichtbundel Mi have een droom, een verzameling van alle vaderlandse gedichten en opiniestukken. In april van dat jaar werd aan Nasr de Gouden Ganzenveer 2013 toegekend. De jury roemde hem om zijn taalkundige veelzijdigheid.
Als schrijver/dichter is Nasr een graag geziene gast op literatuurfestivals in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Zijn uitgeverij is De Bezige Bij.
Sinds mei 2013 maakt Nasr daarnaast deel uit van de vaste spelerskern van toneelgezelschap ITA. Hier speelde hij sindsdien memorabele rollen, zoals Howard Roark in The Fountainhead en Jude St. Francis in Een klein leven. Voor beide rollen ontving hij de Louis d’Or, de grootste toneelonderscheiding van het Nederlandstalig gebied, in resp. 2015 en 2019. Daarnaast schreef en speelde hij een theatermonoloog als antwoord op Cocteau’s bekende monoloog La Voix Humaine. Deze monoloog heet De andere stem (De Bezige Bij, 2016). In 2019 werd Nasr door ITA gevraagd een toneelbewerking te schrijven van Thomas Mann’s klassieke novelle De Dood in Venetië. In deze productie speelde hij zelf de rol van Gustav Von Aschenbach. De tekst verscheen onder de titel Mijn Dood in Venetië (2019).
Op tv is Nasr o.a. te zien in de televisieseries Overspel en Oogappels. In december jl. werd op NPO 1 de vierdelige serie I.M. uitgezonden, gebaseerd op de gelijknamige roman van Connie Palmen. Hij speelde hierin de rol van Ischa Meijer, met Wende Snijders als Connie Palmen. Voor zijn rol ontving hij in 2020 een Gouden Kalf.
In april 2021 zal een nieuw boek verschijnen bij De Bezige Bij, getiteld De Fundamenten. Het vormt de weerslag van een jaar corona en vooral een radicale oproep tot verandering.