Fragment

Het gesprek - Annette Portegies

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Annette Portegies

Annemieke Bosman in gesprek met  Annette Portegies over Weerspiegeld in een waterglas - Maurice Gilliams 1900-1982.

Niet lang nadat Maurice Gilliams doorbrak met zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen werd hij in een ziekenhuis opgenomen met een zware depressie. Het was niet de eerste keer dat hij naar de dood verlangde, en het zou ook niet de laatste keer zijn. Schrijvend onderzocht hij de oorzaken van zijn lijden, even nuchter en analytisch als van schaamte en woede vervuld.

In haar biografie volgt Annette Portegies Maurice Gilliams tijdens de wandelingen die hij door Antwerpen maakte – eerst aan de hand van zijn moeder, die de kerken in de oude binnenstad met hem bezocht, daarna naast zijn vader, die in cafés en herbergen op zoek was naar cliënteel voor zijn drukkerij. Ze reist met Gilliams via Turnhout, waar hij op een katholieke kostschool verbleef, naar Amsterdam, waar hij tijdens de Eerste Wereldoorlog als vluchteling werd opgenomen. Portegies laat zien dat zijn jeugdjaren hem voor het leven zouden tekenen, en dat hij worstelde met zijn identiteit. Hij verschool zich achter zijn woorden – maar tussen de regels gaf hij zich bloot.

Het oeuvre van Gilliams beslaat twaalfhonderd pagina’s verhalend proza, poëzie en essays. Met zijn werk inspireerde hij vele auteurs, onder wie Stefan Hertmans, Marieke Lucas Rijneveld en Charlotte van den Broeck.