Fragment

Het gesprek - Julie-Marthe Cohen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Julie-Marthe Cohen

Annemieke Bosman in gesprek met Julie-Marthe Cohen, conservator cultuurgeschiedenis in het Joods Museum Amsterdam en initiatiefnemer van de uitvoering van het Requiem van Theresienstadt, dat zondag 19 juni voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd in de Beurs van Berlage in Amsterdam en dat op donderdagavond 23 juni te zien is op televisie bij de NOS op NPO2.

In het concentratiekamp Theresienstadt vond in de Tweede Wereldoorlog in 1943 en 1944, zestien keer een bijzondere uitvoering plaats van het 'Messa da Requiem' van Giuseppe Verdi. Dit indrukwekkende muziekstuk werd met een koor van 150 Joodse gevangenen uitgevoerd onder leiding van de Tsjechische dirigent Raphael Schächter, eveneens een gevangene. Met de uitvoering van het Requiem boden Schächter en zijn koor met moed en waardigheid weerstand aan de gruwelijke situatie waarin zij verkeerden. Het zingen van het Requiem werd een daad van verzet tegen de nazi's: We zingen voor hen wat we hun niet kunnen zeggen. De Amerikaanse dirigent Murry Sidlin hoorde van Schächters Requiem en zocht overlevenden van Theresienstadt op. Diep onder de indruk schreef Sidlin een concertdrama, 'Defiant Requiem', dat voor het eerst in 2002 werd uitgevoerd en nu opnieuw wordt opgevoerd in de Beurs van Berlage.

In 'Defiant Requiem ' wordt de muziek afgewisseld met videofragmenten van interviews met overlevenden van Theresienstadt, theatrale monologen en filmbeelden van onder andere de historische propagandafilm 'Der Führer schenkt den Juden eine Stadt'.