Serenade voor strijkorkest, op.22 in E gr.t. - compleet
- Concerten
- Serenade voor strijkorkest, op.22 in E gr.t. - compleet
NTR Opera Live 05-05-2018
Zelden is een scenische wereldpremière zo hartstochtelijk onthaald als Arnold Schönbergs laatromantische Gurrelieder bij De Nationale Opera in 2014. Daarmee ging een vurige wens van chef-dirigent Marc Albrecht in vervulling. Het was Albrechts idee om het voor de concertzaal geschreven werk Gurre-Lieder als opera te brengen. Het prachtige verhaal en het innerlijk drama lenen zich voor een theatrale aanpak en de koorbezetting is indrukwekkend.
"Audi geeft ons beelden, zet ons aan het denken en associëren, maar beslist niet wat we ervan moeten vinden. […] Ik vond deze Gurre-Lieder overweldigend, nu al het hoogtepunt van het operaseizoen."
Max Arian over Gurre-Lieder in Groene Amsterdammer (2014)
Niet alleen de muziek van Gurrelieder, ook het onderwerp is van alle tijden: een hartstochtelijke, maar verboden liefde. Het verhaal gaat terug op een Scandinavische sage, met Gurre als plaats van handeling. Koning Waldemar bemint het meisje Tove, een mysterieus personage, verbonden aan de mensenwereld en aan die van de vogels. De koningin is jaloers en laat Tove vermoorden. De Woudduif bericht hierover in een ontroerend lied en de koning klaagt God aan. Er volgen nachtmerrieachtige taferelen: een woest leger, dat in de oorlog is omgekomen, raast rond als een horde van geesten. De stralende zonsopkomst aan het slot van Gurre-Lieder geeft aan hoe onbeduidend het menselijk lot is in vergelijking met de macht van de natuur.
(bron: operaballet.nl)
Serenade voor strijkorkest, op.22 in E gr.t. - compleet
Serenade voor strijkorkest, op.22 in E gr.t. - compleet
Antonín Dvořák
Uitvoerenden: Thomas Zehetmair (Dirigent), Radio Filharmonisch Orkest
vrijdag 08 juli 2011
OmroepTROS
ComponistenAntonín Dvořák
UitvoerendenThomas Zehetmair (Dirigent)
EnsemblesRadio Filharmonisch Orkest
LocatieConcertgebouw, Amsterdam