Concert

Musica Sacra: Barmhartigheid ten strijde

foto: Kaupo Kikkas
  1. Concertenchevron right
  2. Musica Sacra: Barmhartigheid ten strijde

Afspeellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 15 september 2023

Omroep

NTR

Componisten

Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams, John Adams

Uitvoerenden

Peter Gijsbertsen (tenor), Raoul Steffani (bariton), Walt Whitman (Tekstschrijver), Martijn Dendievel (Dirigent)

Ensembles

Philharmonie Zuidnederland, philharmonie zuidnederland; Studium Chorale

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Theater aan het Vrijthof, Maastricht

In 1864 werd het Rode Kruis opgericht. Bij gelegenheid van het eeuwfeest kreeg Benjamin Britten de opdracht voor een Cantata misericordium (‘van de barmhartigheden’), gebaseerd op de parabel van de Samaritaan. Zelden uitgevoerd en minder bekend dan het War Requiem, mede omdat de tekst bewust in een internationaal academisch Latijn is gesteld.

In datzelfde jaar woedde volop de Amerikaanse Burgeroorlog. Walt Whitman, tegenwoordig de beroemdste mannelijke Amerikaanse dichter van de negentiende eeuw, meldde zich als vrijwilliger om gewonde soldaten te verzorgen en te troosten. Aan deze ervaring wijdde hij The Wound-Dresser in zijn verzamelbundel Leaves of Grass. John Adams componeerde op deze tekst een cantate voor bariton (als Whitmans eigen stem) en klein orkest. Vertolker is Raoul Steffani, aan wie dit voorjaar de Nederlandse Muziekprijs werd toegekend, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse klassieke musici.

Vaughan WilliamsTallis-fantasie, geschreven voor een weelderige strijkersbezetting in de ruime akoestiek van Gloucester Cathedral, was bedoeld als voorstadium van een oratorium of opera naar de zeventiende-eeuwse allegorische roman The Pilgrim’s Progress. De pelgrim: immer afhankelijk van gastvrijheid.

Bron: musicasacramaastricht.nl

Ster advertentie
Ster advertentie